Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Podnijet Predlog za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koja ograničava pravo pristupa javnim podacima u većoj mjeri nego što to predviđa Ustav CG

Lideri opozicionih parlamentarnih partija podnijeli su Predlog za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama ("Sl. list CG", br. 44/2012 i 30/2017 - dalje: Zakon) koja ograničava pravo pristupa javnim podacima u većoj mjeri nego što to predviđa Ustav Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI - dalje: Ustav).

Više

VLADA CG: Utvrđeni predlozi zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika CG, Zakona o zaštiti kulturnih dobara

Vlada Crne Gore na održanoj 27. sjednici, kojom je predsjedavao potpredsjednik za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, utvrdila je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore. Predložene izmjene su nastavak usaglašavanja domaćeg krivičnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije, konvencijama Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija, pravnim standardima Evropskog suda za ljudska prava i drugim

Više

INICIJATIVA DA UDRUŽENJE SUDSKIH VJEŠTAKA PRERASTE U KOMORU

U Crnoj Gori je neophodno da Udruženje sudskih vještaka preraste u Komoru, da oni za svoj rad budu bolje nagrađeni, kao i da budu ravnomjerno zastupljeni u postupcima pred sudom, ocijenjeno je na panelu Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Više

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Vakcinacija djece obavezna je protiv deset zaraznih bolesti. Zakonom su predviđene i novčane kazne od 100 do 2.000 eura za roditelje i staratelje koji odbiju vakcinaciju protiv ovih zaraznih bolesti

Prekršajni sudovi su za četiri godine okončali 57 predmeta protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu djecu protiv zaraznih bolesti, a više od 70 odsto njih dobilo je minimalnu kaznu.

Više

NACRT ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Nacrt zakona ne oduzima opštinama ingerencije

Nacrt zakona o planiranju i izgradnji ne oduzima opštinama ingerencije u tom procesu, već će, po novom sistemu, u te postupke biti uključeni svi zainteresovani, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

Više

IZMJENE ZAKONA O NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA: Centar za razvoj nevladinih organizacija nezadovoljan predloženim izmjenama Zakona, jer je nedovoljno novca opredijeljeno za projekte NVO

Predložene izmjene i dopune Zakona o nevladinim organizacijama ("Sl. list CG", br. 39/2011 - dalje: Zakon) nijesu kvalitetne i održive, saopštila je izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Ana Novaković, navodeći da je ključni problem što je nedovoljno novca opredijeljeno za projekte NVO.

Više

MONSTAT: U prvom kvartalu 2017. godine izdato 249 građevinskih dozvola

U Crnoj Gori je u prvom kvartalu 2017. godine izdato 249 građevinskih dozvola, pokazuju podaci Monstata.

Više

ZAŠTITNIK LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA: Organi javne uprave ne poštuju rokove

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda upozorio je na slabosti u radu javne uprave, koje se, kako ocjenjuje, nepovoljno odražavaju na ostvarivanje prava građana i drugih subjekata.

Više

JAVNI POZIV ZA POSTAVLJENJE ZA TUMAČA ZA ZNAKOVNI (GESTOVNI) JEZIK: Rok za prijavu 20 dana

Na osnovu člana 7 Zakona o tumačima ("Sl. list CG", br. 52/2016), Ministarstvo pravde upućuje

Više