Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Vakcinacija djece obavezna je protiv deset zaraznih bolesti. Zakonom su predviđene i novčane kazne od 100 do 2.000 eura za roditelje i staratelje koji odbiju vakcinaciju protiv ovih zaraznih bolesti

29.05.2017.


Prekršajni sudovi su za četiri godine okončali 57 predmeta protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu djecu protiv zaraznih bolesti, a više od 70 odsto njih dobilo je minimalnu kaznu.

Prema preliminarnim podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ), procenat dvogodišnje djece koja su primila MMR vakcinu na najnižem je nivou u posljednjih par godina, što je, tvrde, potencijalno "izuzetno opasna situacija".

To se dešava u trenutku kada je epidemija malih boginja (morbila), zbog sve manjeg broja vakcinisanih, proglašena u Italiji i Rumuniji, gdje je umrlo više od 20 osoba.

Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. list RCG", br. 32/2005 i "Sl. list CG", br. 14/2010, 40/2011 - dr. zakon i 30/2012 - dalje: Zakon), vakcinacija djece obavezna je protiv deset zaraznih bolesti - tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, rubele, virusnog hepatitisa B i hemofilusa influence.

Zakonom su predviđene i novčane kazne od 100 do 2.000 eura za roditelje i staratelje koji odbiju vakcinaciju protiv ovih zaraznih bolesti.

Iz Sekretarijata sudskog savjeta je saopšteno da su roditelji, u ukupnom iznosu, kažnjeni sa 4.835 eura.

U čak 41 predmetu, roditelji su dobili minimalnu novčanu kaznu od 100 eura, dok su u devet slučajeva sudovi izrekli opomenu.

Obuhvat vakcinisane djece, prije šest ili sedam godina, bio je oko 90 odsto, da bi tokom 2015. godine pao na 64 odsto. Visoke stope vakcinisane djece prethodnih godina, tvrde u IJZ, razlog su što je gotovo jedino Crnu Goru u regionu zaobišla epidemija malih boginja.

Načelnik odjeljenja za imunizaciju IJZ Senad Begić smatra da je nemoguće predvidjeti do kada će takva situacija trajati i da li je moguće širenje bolesti u Crnoj Gori: "Dovoljno je da se poklopi nekoliko okolnosti dalji porast broja nevakcinisanih, kao i unos virusa u osjetljivu populaciju kako bi se bolest raširila".

Begić kaže da bi svaka smrt od zarazne bolesti, koja se može spriječiti vakcinacijom, u našoj zemlji u 21. vijeku bila "ravna katastrofi".

On smatra da neodgovorno ponašanje roditelja podrazumijeva zdravstveni rizik po dijete i istovremeno zaslužuje i određene sankcije. Podsjeća da je vakcinacija u Crnoj Gori obavezna, ali nije prisilna.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 28.05.2017.


Naslov: Redakcija