Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Nacrt zakona ne oduzima opštinama ingerencije

29.05.2017.


Nacrt zakona o planiranju i izgradnji ne oduzima opštinama ingerencije u tom procesu, već će, po novom sistemu, u te postupke biti uključeni svi zainteresovani, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

Radulović je na javnoj tribini o Nacrtu zakona, koju je u Tivtu organizovala nevladina organizacija (NVO) Matica Boke, ukazao da je Boka specifična i neobično lijepa i da joj treba posvetiti posebnu pažnju kada je prostor u pitanju.

On je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, rekao i da je dobio veliki broj korisnih i konstruktivnih primjedbi na Nacrt zakona i najavio da će podzakonski akti uskoro biti završeni.

Radulović je, odgovarajući na iznijete komentare, objasnio da će šefovi radnih grupa biti eksperti koji poznaju datu lokaciju odnosno region koji se planira.

On je dodao i da planovi koji su već donijeti neće "propasti", već će postati integralni dio novog plana generalne regulacije ukoliko budu zadovoljavali kvalitetom i sadržajem.

Na primjedbu da Nacrt zakona nije u skladu sa poveljama Evropske unije (EU), Radulović je naveo da će se i taj kao i ostali nacrti predstaviti Evropskoj komisiji (EK) koja će dati svoje mišljenje.

Radulović je najavio izradu dobre dokumentacione osnove i značajnog poboljšanja katastarskih podloga, kao i izrade katastra podzemnih instalacija.

Odgovarajući na primjedbu koja se tiče komunalnog opremanja, Radulović je rekao da je dosadašnji zakon predviđao postepeno ukidanje komunalija, dok, dok prema Nacrtu to nije predviđeno.

"Sada se samo mijenja sistem, pa će troškovi komunalija biti u skladu sa realnim troškovima komunalnog opremanja", objasnio je Radulović.

Nacrt zakona predviđa da vlasnici katastarskih parcela, ukoliko se ne dogovore o otkupu, po prvi put mogu graditi na dijelu urbanističke parcele i tako lakše ostvariti svoje pravo da svoj prostor valorizuju i privedu namjeni.


IZVOR: Vebsajt Antena M, 26.05.2017.


Naslov: Redakcija