Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Podnijet Predlog za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koja ograničava pravo pristupa javnim podacima u većoj mjeri nego što to predviđa Ustav CG

29.05.2017.


Lideri opozicionih parlamentarnih partija podnijeli su Predlog za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama ("Sl. list CG", br. 44/2012 i 30/2017 - dalje: Zakon) koja ograničava pravo pristupa javnim podacima u većoj mjeri nego što to predviđa Ustav Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI - dalje: Ustav).

Na poziv Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) predlog su podnijeli predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, SDP-a Ranko Krivokapić, Demosa Miodrag Lekić, GP URA Dritan Abazović i bivši predsjednik SNP-a Srđan Milić.

"Pet poslanika je time automatski pokrenulo postupak za ocjenu ustavnosti, čime je odlučivanje Ustavnog suda u ovom predmetu ubrzano. Brzo odlučivanje Ustavnog suda je od suštinske važnosti kako bi se spriječilo da crnogorske institucije, suprotno Ustavu, od javnosti sakrivaju razne informacije, uključujući one koje mogu ukazati na korupciju i druga kršenja zakona od strane raznih javnih funkcionera. Sa druge strane, u slučajevima kada inicijative Ustavnom sudu podnose građani i nevladine organizacije procedura traje duže i ima više koraka", saopšteno je iz MANS-a.

Navode da u članu 51 Ustava garantuje se da svako ima pravo pristupa informacijama u posjedu državnih organa i organizacija koje vrše javna ovlašćenja i da se to pravo može ograničiti samo ako je to u interesu zaštite života, javnog zdravlja, morala i privatnosti, vođenja krivičnog postupka, bezbjednosti i odbrane Crne Gore, spoljne, monetarne i ekonomske politike. Suprotno tim odredbama Ustava, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama ("Sl. list CG", br. 30/2017), kako je saopšteno, uvedena je mogućnost ograničenja pristupa podacima koje zavisi od slobodne volje vlasti da li će neki dokument označiti tajnom.

"Izmjene ovog Zakona omogućavaju da ustavno pravo pristupa informacijama proizvoljno može ograničiti bilo koji državni organ i to u bilo kojoj oblasti, a ne samo u onima koje su propisane Ustavom kao moguća ograničenja. Na taj način, izmijenjeni Zakon nesporno šire ograničava pristup informacijama od Ustava, čime se krši najviši pravni akt ali i brojne međunarodne Konvencije koje uređuju ovu oblast a koje je Crna Gora u obavezi da sprovodi. Ovakve izmjene podrazumijevaju da pristup bilo kojoj informaciji koju organ vlasti odluči da označi kao tajnu više neće biti moguće ostvariti na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Istovremeno, onemogućava se sudska kontrola u svakom slučaju kada bi se organ vlasti proizvoljno i to bez ikakvog obrazloženja pozvao na tajnost podataka. Na taj način se ostavlja ogromna mogućnost ograničenja pristupa informacijama radi prikrivanja zloupotrebe, korupcije i drugih krivičnih djela. Ovo je posebno problematično ako imamo u vidu da organi vlasti već imaju tradiciju kršenja zakona u ovom dijelu, što potvrđuju na stotine sudskih presuda", saopšteno je iz MANS-a.

Iz te NVO zahtijevaju od Ustavnog suda da hitno reaguje, razmotri podnijeti Predlog za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama i da stavi van snage zakonsko rješenje "koje ide na ruku samo korumpiranim funkcionerima koji žele da sakriju svoj nezakonit rad".

USTAV CRNE GORE ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI)

Pristup informaciji

Član 51

Svako ima pravo pristupa informacijama u posjedu državnih organa i organizacija koje vrše javna ovlašćenja.

Pravo pristupa informacijama može se ograničiti ako je to u interesu: zaštite života; javnog zdravlja; morala i privatnosti; vođenja krivičnog postupka; bezbjednosti i odbrane Crne Gore; spoljne, monetarne i ekonomske politike.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 26.05.2017.


Naslov: Redakcija