Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

USTAVNI SUD CG: Izabran predsjednik Ustavnog suda

Ustavni sud Crne Gore, saglasno odredbama člana 13. Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore ("Sl. list CG", br. 11/2015), na I sjednici Ustavnog suda od 18. januara i 3. februara 2017. godine, za predsjednika Ustavnog suda, većinom glasova, izabrao je sudiju dr Dragoljuba Draškovića.

Više

U PORASTU BROJ PREDSTAVKI IZ CG U EVROPSKOM SUDU ZA LJUDSKA PRAVA: Predstavke se najviše odnose na povredu dužine trajanja građanskog, izvršnog i upravnog postupka. Ocjene su dobre kada je riječ o izvršavanju presuda Evropskog suda

Ove godine Crna Gora bilježi porast broja predstavki podnijetih Evropskom sudu za ljudska prava. Ta cifra, prema indeksu koji koristi taj sud, iznosi 2,65 što predstavlja visok indeks u odnosu na zemlje EU.

Više

SUDSKI SAVJET CG: Dobre plate sudija su garant nezavisnog sudstva. Evropski standardi upućuju da sudijska plata ne može biti umanjena usljed tekućih ekonomskih mjera u državi

Dobro plaćen sudija garant je nezavisnog i beskompromisnog sudstva, ali dok god postoje osobe koje nude mito, postojaće i ljudi koji će im biti saveznici, a na nama je da preventivno djelujemo i spriječimo uzrok te pojave, poručio je predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević.

Više

VLADA CG: Utvrđen Predlog zakona o izmjeni Zakona o regularizaciji neformalnih objekata, donijeta Odluka o zaduživanju i davanju garancija Crne Gore za 2017. godinu

Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 02. februara 2017. godine, kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, usvojila Izvještaj o realizaciji investicionih projekata po osnovu Uredbe o podsticanju direktnih investicija za 2016. godinu.

Više

ZAKON O UPRAVLJANJU OTPADOM: Neefikasno sprovođenje zakona u oblasti upravljanja otpadom

Neefikasno sprovođenje zakonskih obaveza, neostvareni rezultati u izgradnji postrojenja za upravljanje otpadom, neispunjavanje ciljeva koji se tiču reciklaže, glavni su problemi u Crnoj Gori kada je ta oblast u pitanju, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Više

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SPORAZUMNOM FINANSIJSKOM RESTRUKTURIRANJU DUGOVA PREMA FINANSIJSKIM INSTITUCIJAMA: Predlogom zakona je predviđeno da će firme koje kasne sa izmirenjem kredita 365 dana moći sa bankama i mikrofinansijskim institucijama da sklope sporazum prema kome mogu restrukturirati kredite, odnosno izmiriti dugovanja po povoljnijim uslovima

Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama ("Sl. list CG", br. 20/2015) stupio je na snagu 2. maja 2015. godine i trebalo je da važi dvije godine. Međutim, nije u praksi dao značajnije rezultate jer su se pojavili problemi u primjeni.

Više

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA CRNE GORE: Iz Ministarstva pravde poručuju da namjera Nacrta zakona nije zabrana medijima da kritikuju sudije i tužioce, već da se spriječi zloupotreba slobode izražavanja

Namjera Vlade Crne Gore nije da Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore zabrani medijima kritiku sudija i tužilaca, već da spriječi zloupotrebu slobode izražavanja, tvrdi generalna direktorka Direktorata za pravosuđe Ministarstva pravde Marijana Laković-Drašković.

Više