Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ADVOKATURI: Predviđeno je da će od dana pristupanja Crne Gore EU, advokati iz država članica Evropske unije moći da obavljaju tu djelatnost u CG. Pravo upisa u imenik stranih advokata, radi obavljanja advokatske djelatnosti u Crnoj Gori ima advokat iz države članice EU koji je upisan u registar za obavljanje advokatske djelatnosti u matičnoj državi, koji je državljanin države članice EU i koji je osiguran od profesionalne odgovornosti

06.02.2017.


Advokati iz država članica Evropske unije (EU) moći će da obavljaju tu djelatnost u Crnoj Gori, na osnovu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o advokaturi, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Ove zakonske odredbe primjenjivaće se od dana pristupanja Crne Gore EU.

Predlogom zakona se definiši uslovi pod kojima advokat iz države članice EU ima pravo da se bavi advokaturom u Crnoj Gori, način upisa u imenik stranih advokata, polaganje pravosudnog i advokatskog ispita na službenom jeziku u Crnoj Gori.

Pravo upisa u imenik stranih advokata, radi obavljanja advokatske djelatnosti u Cmoj Gori ima advokat iz države članice EU koji je upisan u registar za obavljanje advokatske djelatnosti u matičnoj državi, koji je državljanin države članice EU i koji je osiguran od profesionalne odgovornosti.

"Dokumenti kojima se dokazuju ove činjenice uzeće se u obzir ako nije proteklo tri mjeseca od dana njihovog izdavanja i moraju biti dostavljeni u ovjerenom prevodu na crnogorski jezik", kaže se u zakonskom obrazloženju.

Advokat koji je upisan u imenik stranih advokata ne može biti biran u organe Advokatske komore, niti zaposliti advokatskog pripravnika.

Sadržinu i način vođenja imenika stranih advokata ureduje Advokatska komora.

Novim zakonom biće zabranjeno reklamiranje advokata, zajedničke advokatske kancelarije i advokatskog ortačkog društva putem sredstava javnog informisanja, bilborda i na drugi način, kao i prilikom predstavljanja.

Način predstavljanja advokata, zajedničke advokatske kancelarije i advokatskog ortačkog društva bliže se uređuju Statutom i Kodeksom.


IZVOR: Vebsajt CDM, 05.02.2017.


Naslov: Redakcija