Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

USVOJENE DOPUNE ZAKONA O PORESKOJ ADMINISTRACIJI: Novine u oblasti dostavljanja poreskog akta obvezniku

Poslanici su danas usvojili dopune Zakona o poreskoj administraciji, kojim će se, prema riječima predlagača, doprinijeti boljoj naplati poreza na nepokretnost.

Više

NOVI ZAKON O RADU: Neće više biti blanko otkaza a maksimalno prosječno radno vrijeme u toku sedmice, uključujući prekovremeni rad biće 48 sati

U toku je finalno usklađivanje novog zakona o radu, u kojem se najviše novina odnosi se na uređivanje radnog vremena, a njime će se i izbjeći mogućnost potpisivanja blanko sporazuma o prestanku radnog odnosa.

Više

IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA: Inspektori će moći kažnjavati trgovce koji ne vraćaju kusur u sitnim apoenima tek kad izmjene Zakona stupe na snagu

Zakonski osnov koji bi inspekciji omogućio kažnjavanje vlasnika trgovina u kojima se kupcima ne vraća kompletan kusur, odnosno iznosi od jednog ili dva centa, za sada ne postoji zbog čega su inspektori nemoćni da djeluju u ovakvim situacijama. Kako su saopštili iz Uprave za inspekcijske poslove, pritužbe potrošača im stižu, ali Tržišna inspekcija ne može da reaguje. Pojašnjavaju i kako ranije u trgovinama nijesu ni imali sitne apoene.

Više

ZAKON O MEĐUNARODNOJ I PRIVREMENOJ ZAŠTITI STRANACA: Zakon migrante iz svakodnevnog govora definiše kao “strance koji su podnijeli zahtjev za dobijanje međunarodne zaštite”, a izbjeglice kao “lica kojima je odobren azil” odnosno azilante

Iako migranti i izbjeglice od avgusta 2017. do danas, kao jedan od puteva za bijeg u Zapadnu Evropu prepoznaju i rutu koja vodi od Albanije, preko naše države, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, crnogorska granica nije toliko porozna da bi imali razloga za brigu. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da se u kontinuitetu bilježi rast broja nezakonitih prelazaka, naročito iz Albanije, ali da je, bez obzira na to, stanje na granicama stabilno, a kretanje migranata kontrolisano.

Više

UDRUŽENJA GRAĐANA PREDLAŽU IZMJENE IZBORNOG ZAKONODAVSTVA

Grupa građana “Građanska akcija” pozvala je poslanike Skupštine Crne Gore da izmijene izborno zakonodavstvo, kao i Zakon o izboru odbornika i poslanika ("Sl. list RCG", br. 16/2000 - prečišćeni tekst, 9/2001, 41/2002, 46/2002, 45/2004 - odluka US, 48/2006, 56/2006 - odluka US i "Sl. list CG", br. 46/2011, 14/2014, 47/2014 - odluka US, 12/2016 - odluka US...

Više

NVO PREDLAŽE DONOŠENJE ZAKONA KOJI BI REHABILITOVAO ŽRTVE GOLOG OTOKA

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ponovo apeluje da se u Crnoj Gori donese zakon kojim bi se rehabilitovali i obeštetili Golootočani ili članovi njihovih užih porodica, a s obzirom da je to pitanje i dalje opterećujuće u crnogorskom društvu, kao i da je, kako ističu, Vlada obećavala da će ovo pitanje uvrstiti na svoju agendu, a na što je obavezuje i usvojena Deklaracija u Skupštini Crne Gore.

Više

IZVJEŠTAJ O RADU TUŽILAŠTVA U POGLEDU SEKSUALNIH DELIKATA

U prošloj godini prijavljeno je 16 osoba koje su se sumnjičile za silovanje. Protiv devet osoba tužioci su odbacili krivične prijave, dok je protiv šest donijeta naredba o sprovođenju istrage, navodi se u izvještaju o radu Tužilaštva za prošlu godinu.

Više

DO KRAJA 2021. GODINE BIĆE UVEDEN ELEKTRONSKI ZDRAVSTVENI KARTON

Projekat Elektronski zdravstveni karton je u pripremnoj fazi, a plan je da bude implementiran do kraja 2021.godine, kazao je Dnevnim novinama direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić.

Više

CBCG RAZMATRA UVOĐENJE INSTANT PLAĆANJA

Centralna banka razmatra mogućnost uvođenja instant plaćanja.To u praksi znači da će vam novac biti na računu istog trenutka kad bude uplaćen. I to je samo jedna od mogućnosti instant plaćanja, koje će biti raspoloživo 24 časa dnevno, čak vikendima i praznicima 24 sata dnevno 365 dana u godini u roku od samo nekoliko sekundi.

Više

U UTORAK NOVA AUKCIJA DRŽAVNIH ZAPISA: Vrijednost 30 miliona eura, rok dospjeća 182 dana

Aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 30 miliona eura, šesta ovogodišnja, biće održana u utorak. Iz Centralne banke (CBCG) su saopštili da se ponude mogu dostavljati do 12 sati na dan aukcije.

Više