Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

IZVJEŠTAJ O RADU TUŽILAŠTVA U POGLEDU SEKSUALNIH DELIKATA

26.08.2019.


U prošloj godini prijavljeno je 16 osoba koje su se sumnjičile za silovanje. Protiv devet osoba tužioci su odbacili krivične prijave, dok je protiv šest donijeta naredba o sprovođenju istrage, navodi se u izvještaju o radu Tužilaštva za prošlu godinu.

Nakon završene istrage, podignuta je optužnica protiv četiri osobe, a protiv dvije je obustavljena istraga.

Kod suda bilo je u radu optuženja protiv četiri osobe. Protiv tri je donijeta osuđujuća presuda – kazna zatvora, a jedna osoba je oslobođena”, piše u izvještaju.

Državni tužioci su podnijeli žalbe na odluke suda za četri osobe, zbog odluke o kazni protiv jedne osobe, iz drugih razloga protiv tri osobe.

Odlučujući po žalbama, sud je uvažio žalbe protiv dvije osobe iz drugih razloga, kao i jednu žalbu zbog odluke o kazni. Na kraju izvještajnog perioda ostala je neriješena žalba protiv jedne osobe”, ističe se u dokumentu tužilaštva.

Tokom prošle godine nije bilo prijava pokušaja silovanja.

Zbog izvršenja krivičnog djela obljuba sa djetetom prijavljene su tri osobe (u 2017. i 2016. godini bila je prijavljeno po jedna osoba).

Državni tužioci su u prošloj godini protiv jedne osobe odbacili krivičnu prijavu, u jednom slučaju podnijeta je neposredna optužnica, dok je jedna prijava ustupljena.

Za jednu osobu je donijeta osuđujuća presuda – kazna zatvora.

Zbog izvršenja krivičnog djela – nedozvoljene polne radnje u 2018.godini prijavljeno je 14 osoba što je duplo više nego u 2017.godini.

Sa neriješenim prijavama iz ranijeg perioda protiv jedne osobe bilo u radu prijava protiv 15 osoba. Tužioci su protiv četiri osobe odbacili krivičnu prijavu, protiv devet je podnijet optužni predlog, dok su dvije prijave ustupljene”, navodi se u izvještaju.

Uz neriješene optužnice iz ranijeg perioda, kod sudova je bilo je 11 optuženih.

Za šest osoba je donijeta je osuđujuća presuda, od čega je protiv tri izrečena kazna zatvora, a tri osobe su uslovno osuđene”, naglašeno je u izvještaju.

Zbog izvršenja krivičnog djela – dječija pornografija tokom prošle godine podnijete su prijave protiv dvije osobe.

Odlučujući po krivičnim prijavama državni tužioci su protiv kedne osobe podnijeli optužni predlog, a u jednom slučaju izviđaj je u toku. Protiv jedne osobe donijeta je osuđujuća presuda – kazna zatvora”, navedeno je u pomenutom izvještaju.

U izvještaju o radu Tužilaštva za prošlu godinu navedeno je zbog počinjenih krivičnih djela protiv polne slobode, u 2018. godini prijavljeno je 35 osoba što je deset više nego godinu ranije.

Nakon sprovedene istrage, podignuta je optužnica protiv šest osoba, dok je istraga protiv dvije obustavljena”, navodi se u izvještaju.

Uz neriješena optuženja iz ranijeg perioda za ovo krivično djelo kod je suda bilo u radu optuženja protiv 32 osoba.

Protiv 15 optuženih donijeta je osuđujuća presuda, od čega protiv 11 kazna zatvora, protiv četiri osobe izrečena je uslovna osuda, dok je u jednom slučaju donijeta je oslobađajuća presuda”, ističe se u izvještaju tužilaštva.

Tužioci su se žalili na odluke suda protiv u sedam slučajeva, od čega protiv četiri lica zbog odluke o kazni i protiv tri osobe iz drugih razloga.

Odlučujući po žalbama, sud je uvažio žalbe protiv dvije osobe iz drugih razloga, dok je odbio žalbe protiv tri losobe zbog odluke o kazni. Na kraju izvještajnog perioda ostalo neriješenih žalbi protiv dva lica”, zaključuje su u izvještaju.


IZVOR: Vebsajt CdM, 23.08.2019.


Naslov: Redakcija