Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

DO KRAJA 2021. GODINE BIĆE UVEDEN ELEKTRONSKI ZDRAVSTVENI KARTON

26.08.2019.


Projekat Elektronski zdravstveni karton je u pripremnoj fazi, a plan je da bude implementiran do kraja 2021.godine, kazao je Dnevnim novinama direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić.

Počinju aktivnosti u saradnji sa Ministarstvom zdravlja na realizaciji projekta elektronski zdravstveni karton (EZK). Realizacija je planirana do kraja 2021. godine. Taj sistem će dodatno unaprijediti zdravstvenu zaštitu osiguranika i olakšati rad zdravstvenim radnicima”, najavio je Čirgić.

Takođe, kako je objasnio, na portalu eZdravlje obezbijediće se i novi servis EZK koji će osiguraniku omogućiti pristup svom zdravstvenom kartonu.

Dakle, protok informacija između nivoa zdravstvene zaštite o zdravstvenom stanju pacijenta će biti bolji i definisaće se što od zdravstvenih podataka ljekari po nivoima zdravstvene zaštite mogu da čitaju kako bi se obezbijedila i sigurnost informacija i istovremeno bitni podaci za liječenja pacijenta”, naveo je Čirgić.

On napominje da se trenutno primjenjuje elektronski zdravstveni dosije koji sadrži sve ono što se odnosi na zdravstveno stanje pacijenta, ali da je riječ o velikoj bazi podataka.

Na primarnom nivou u elektronskom dosijeu pacijenta sada se skladište brojni podaci, koji su dostupni samo izabranom doktoru, od laboratorijskih nalaza, pregleda, uputa, izvještaja specijalista i dr. Iz te široke baze podataka treba da se izdvoje bitne informacije koje karakterišu zdravstveno stanje pacijenta. To je u suštini elektronski zdravstveni karton. U zavisnosti od nivoa zdravstvene zaštite, podaci iz elektronskog zdravstvenog kartona će biti u definisanom obimu dostupni ljekaru kod kog pacijent ide, a istovremeno kroz portal eZdravlje i samom pacijentu. To će ljekarima na svim nivoima zdravstvene zaštite omogućiti da na kvalitetniji i bolji način liječe pacijente koji su kod njih upućeni”, pojašnjava Čirgić.

Ovo istovremeno znači i veći nivo sigurnosti podataka o zdravstvenom stanju pacijenta, zbog planiranih ograničenja u pristupu zdravstvenim podacima.

Što se tiče ostalih elektronskih servisa koji su na raspolaganju osiguranicima, Čirgić naglašava da su oni već zaživjeli. Naime, prema njegovim riječima, portal eZdravlje putem kog se mogu zakazati pregledi, provjeriti laboratorijski nalazi, provjeriti u kojim se apotekama može podići lijek itd., do sada je bilježio ukupno 1.214.545 posjeta.

Portal eZdravlje koji omogućava korišćenje zdravstvenih elektronskih servisa poput zakazivanja pregleda, provjere statusa osiguranja ili pregled laboratorijskih nalaza i ljekarskih recepata, kao i apoteka u kojima možete podići lijek, do sada bilježi 1.214.545 posjeta, broj zakazanih posjeta kod izabranog doktora i izabranog ginekologa je 102.462 i u ovom momentu imamo datih PIN kodova 60.333, tako da prema prezentovanim podacima možemo konstatovati da je portal opravdao svoju svrhu, odnosno učinio je dostupnijim sistem zdravstvene zaštite osiguranicima FZO”, naglasio je Čirgić.

On ističe da portal funkcioniše bez problema i da nema primjedbi osiguranika.

Imamo stalni porast broja posjeta portalu. Vidimo da se portal sve više koristi. Očigledno je da su naši osiguranici prepoznali benefite portala, zbog čega ćemo raditi i dalje na njegovom razvoju”, rekao je Čirgić.

Kako je kazao, i sistem elektronske ovjere zdravstvene knjižice dobro funkcioniše.

Više nemamo dolazaka na šaltere Fonda osim u situacijama kad se izgubi zdravstvena knjižica ili kada se prvi put izdaje. Tako da sve funkcioniše prema planu i građani su već upoznati da više nema potrebe da dolaze na šaltere Fonda zbog ovjere knjižice”, predočio je Čirgić.

Pored novog, modernog sajta Fonda, Čirgić podsjeća da je Fond nedavno sa uspjehom kompletirao postupak, odnosno realizovao projekat uvođenja i implementacije standarda ISO:9001 i ISO:27001 za kontrolu integrisanog sistema upravljanja kvalitetom i sigurnosti informacija u sektoru za Informacione tehnologije (IT) Fonda.

Takođe, i u ostalim oblastima poslovanja Fonda insistiramo na visokim standardima kvaliteta i sigurnosti. Osim toga, radi se uporedo na realizaciji laboratorijskog informacionog sistema kod opštih bolnica. Taj sistem bi trebalo da počne da se primjenjuje krajem godine”, dodao je Čirgić.

Podsjećamo, portal eZakazivanje počeo je sa radom septembra 2017. godine, nakon čega je realizovana implementacija sistema elektronskog zakazivanja pregleda kod izabranih doktora u domovima zdravlja. eZakazivanje sada omogućava i provjeru, otkazivanje ili promjenu zakazanih termina, a na ovaj način se ne mogu zakazati preventivni pregledi (savjetovališta za djecu i vakcinacija) i kućne posjete izabranih doktora. Na portalu e Zdravlje, takođe, možete izvršiti provjeru statusa osiguranja i pregled laboratorijskih nalaza i ljekarskih recepata, kao i provjeru apoteka u kojima možete podići lijek.


IZVOR: Vebsajt CdM, 23.08.2019.


Naslov: Redakcija