Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Podnijeta inicijativa za ocjenu ustavnosti Zakona o održavanju stambenih zgrada

Institut alternativa je podnio Inicijativu Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o održavanju stambenih zgrada ("Sl. list CG", br. 41/2016 i 84/2018 - dalje: Zakon) koje Vlada koristi kao osnov za donošenje i primjenu odluka o rješavanju stambenih potreba funkcionera. Smatramo da se spornim odredbama "vještački održavaju u životu" podzakonska akta koja uređuju pitanja van ovog Zakona i koji su "zaostavština" starog sistema, poručio je predsjednik UO IA Stevo Muk.

Više

VLADA CG: Utvrđeni predlozi zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, o završnom računu Budžeta CG za 2018. godinu, o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani

Vlada Crne Gore je na 124. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, utvrdila Predlog zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga s Izvještajem sa javne rasprave, koji je nedjelju dana ranije podržao Savjet za konkuretnost.

Više

PRAVILNIK O NAČINU I KRITERIJUMIMA ZA RJEŠAVANJE STAMBENIH POTREBA SUDIJA: Sudijama Ustavnog suda sporni su djelovi Pravilnika kojim je regulisano ko ima pravo na rješavanje stambene potrebe, zbog čega su pokrenuli ocjenu njegove ustavnosti

Po Pravilniku o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba sudija ("Sl. list CG", br. 50/2014, 51/2017 i 56/2017 - ispr. - dalje: Parvilnik), čiju ustavnost i zakonitost provjerava Ustavni sud, stambeno pitanje riješile su 64 sudije, saopšteno je iz Sudskog savjeta. Ustavni sud je na poslednjoj sjednici pokrenuo postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti određenih odredaba Pravilnika koji je donio Sudski savjet, a u dosadašnjoj praksi pokretanje postupka neminovno vodi ukidanju osporenih akata.

Više

PREDLOG ODLUKE O AUTO-TAKSI PREVOZU: Taksi prevoz u Podgorici naplaćuje se po tri tarife standardnoj, za noćnu i vožnju u vrijeme praznika, kao i za prevoz van grada

Predlogom odluke o auto-taksi prevozu, koji će se naći pred odbornicima na sljedećem zasijedanju Skupštine glavnog grada, 13. juna, biće uređeni bliži uslovi, organizacija, optimalan broj auto-taksi vozila, minimalni broj taksi vozila prilagođenih osobama sa invaliditetom, ali i minimalne i maksimalne cijene u okviru taksi tarife i način obavljanja ove djelatnosti na teritoriji Podgorice.

Više