Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PRAVILNIK O NAČINU I KRITERIJUMIMA ZA RJEŠAVANJE STAMBENIH POTREBA SUDIJA: Sudijama Ustavnog suda sporni su djelovi Pravilnika kojim je regulisano ko ima pravo na rješavanje stambene potrebe, zbog čega su pokrenuli ocjenu njegove ustavnosti

10.06.2019.


Po Pravilniku o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba sudija ("Sl. list CG", br. 50/2014, 51/2017 i 56/2017 - ispr. - dalje: Parvilnik), čiju ustavnost i zakonitost provjerava Ustavni sud, stambeno pitanje riješile su 64 sudije, saopšteno je iz Sudskog savjeta. Ustavni sud je na poslednjoj sjednici pokrenuo postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti određenih odredaba Pravilnika koji je donio Sudski savjet, a u dosadašnjoj praksi pokretanje postupka neminovno vodi ukidanju osporenih akata.

Sudijama Ustavnog suda sporni su djelovi Pravilnika kojim je regulisano ko ima pravo na rješavanje stambene potrebe. Sporne su odredbe koje propisuju da sudija, koji u mjestu rada u smislu ovog Pravilnika nema stan, može zamjenom stana ili porodične stambene zgrade, koju je on ili član njegovog porodičnog domaćinstva stekao van mjesta rada, rješavanjem stambene potrebe u skladu sa propisom Vlade, Sudskog savjeta ili nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, riješiti stambenu potrebu pod uslovom da stan u svojini ili porodičnu stambenu zgradu ugovorom o razmjeni nepokretnosti prenese u stambeni fond Sudskog savjeta.

Ispituje se ustavnost i odredbe koja navodi da sudija koji prenese stan u svojini ili porodičnu stambenu zgradu u stambeni fond Sudskog savjeta ima status lica koje nema stan.

Dodatno, sporno je i rješenje da sudija koji stan ili porodičnu stambenu zgradu u svojini stavi na raspolaganje komisiji ima status lica koje nema stan.

Iz Sudskog savjeta su ukazali da su iz medija saznali da je Ustavni sud Crne Gore pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti dijela Pravilnika, koji je to tijelo donijelo.

"Nakon što u zvaničnoj formi dobije rješenje Ustavnog suda o pokretanju postupka, Sudski savjet će se u propisanom roku izjasniti", ukazali su iz Sudskog savjeta.

Objašnjavaju da je Komisija za rješavanje stambenih potreba sudija, na osnovu Odluke o raspisivanju oglasa za rješavanje stambenih potreba sudija i Pravilnika, raspisala javni oglas 12. oktobra 2018. godine, zatim sačinila rang listu i donijela odluke o rješavanju stambenih potreba sudija. Kako su ukazali, Sudskom savjetu je podnijeto sedam žalbi na donesene odluke.

"Koristimo priliku da napomenemo da radovi na zgradama za zaposlene u sudstvu teku planiranom dinamikom", zaključili su iz Sudskog savjeta.


IZVOR: Vebsajt CdM, 05.06.2019.


Naslov: Redakcija