Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA CG: Usvojen veći broj zakona, sjednica se nastavlja 5. aprila 2019. godine

Četvrtog dana Četvrte sjednice Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2019. godini, poslanici su usvojili:

Više

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Pravo na boravak djece u vrtićima i školama ne može se uslovljavati prethodnom vakcinacijom, jer su pravo na zdravlje i obrazovanje djece garantovani Ustavom CG i međunarodnom konvencijom

Ministarstvo zdravlja pokušalo je prošle godine da u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. list CG", br. 12/2018 - dalje: Zakon) uvede član kojim bi se upis u vrtiće i škole uslovljavao vakcinacijom, ali su od tog rješenja odustali nakon što ih je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković upozorio da se pravo na boravak djece u vrtićima i školama ne može uslovljavati prethodnom vakcinacijom, jer su pravo na zdravlje i obrazovanje djece garantovani Ustavom Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI), kao i međunarodnom konvencijom.

Više

PREDLOG ZAKONA O MEDICINSKOJ POTPOMOGNUTOJ OPLODNJI: Davaoci polnih ćelija moraju biti žene do 33, a muškarci do 40 godina starosti. Država će i dalje finansirati tri postupka za žene do 44 godine, a na snazi ostaje zabrana surogat majčinstva

Pitanje surogat materinstva izazvalo je burnu raspravu tokom rasprave o Predlogu zakona o medicinskoj potpomognutoj oplodnji, na sjednici Skupštine Crne Gore. Naime, Predlogom ovog zakona surogat materinstvo u Crnoj Gori je zabranjeno, zbog brojnih, kako su predlagači naveli, etičkih problema i zloupotreba. S druge strane, poslanici su skrenuli pažnju na pitanje žena kojima je rođenjem, bolešću ili tjelesnom povredom onemogućeno rađanje.

Više

OTVOREN MEĐUNARODNI POZIV ZA EKSPERTSKU PODRŠKU – UNAPREĐENJE LEGISLATIVE ZA PODSTICAJ INOVACIJAMA: Oglas je otvoren do 15. aprila 2019. godine

Ministarstvo nauke je 1. aprila 2019. godine raspisalo međunarodni poziv putem projekta HERIC / INVO, kojim se traži ekspertiza u oblasti prava i ekonomije, kojom bi se podržale zakonodavne izmjene u domenu kreiranja podsticajnog ambijenta za inovacije, istraživanje i razvoj u poslovnom sektoru.

Više

U PORASTU BUDŽETSKI PRIHODI

Početak 2019. godine obećava. Prihodi budžeta u januaru i februaru veći su za 18,5% u odnosu za isti period prošle godine i 6,3% u odnosu na planirano, ukazao je ministar finansija Darko Radunović.

Više

OMOGUĆENO PODNOŠENJE E-PETICIJA: Neophodno 3.000 potpisa građana, a procedura se sprovodi u tri koraka. Unose se lični podaci, naziv i tekst peticije i bira nadležno ministarstvo

Građani Crne Gore od 2. aprila 2019. godine mogu podnositi peticije za inicijative iz nadležnosti Vlade Crne Gore, sa prikupljenih 3.000 potpisa umjesto ranijih 6.000. Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave Portal "Glas građana e-Peticije" www.epeticije.gov.me je ponovo aktivan.

Više