Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O MEDICINSKOJ POTPOMOGNUTOJ OPLODNJI: Davaoci polnih ćelija moraju biti žene do 33, a muškarci do 40 godina starosti. Država će i dalje finansirati tri postupka za žene do 44 godine, a na snazi ostaje zabrana surogat majčinstva

05.04.2019.


Pitanje surogat materinstva izazvalo je burnu raspravu tokom rasprave o Predlogu zakona o medicinskoj potpomognutoj oplodnji, na sjednici Skupštine Crne Gore. Naime, Predlogom ovog zakona surogat materinstvo u Crnoj Gori je zabranjeno, zbog brojnih, kako su predlagači naveli, etičkih problema i zloupotreba. S druge strane, poslanici su skrenuli pažnju na pitanje žena kojima je rođenjem, bolešću ili tjelesnom povredom onemogućeno rađanje.

Novitet je da davaoci polnih ćelija moraju biti žene do 33, a muškarci do 40 godina starosti. Država će i dalje finansirati tri postupka za žene do 44 godine, a na snazi i dalje ostaje zabrana surogat majčinstva. Zakon preciznije uređuje uslove koje zdravstvena ustanova mora ispunjavati da bi zadovoljila standarde i kvalitet. Uvodi se novi sistem jedinstvene identifikacije davaoca polne ćelije postupaka svakog lica u postupku i na kraju i dijete koje je rođeno nakon medicinski potpomognute metode. Zakonom je propisana i zabrana kako bi se obezbijedilo poštovanje etičkih i bioetičkih principa, dostojanstvo podataka o ličnosti i drugih principa.

Prema riječima predstavnica predlagača, generalne direktorice Direktorata za međunarodnu saradnju i harmonizaciju propisa Slađane Pavlović, u Crnoj Gori i dalje ostaje zabranjeno surogat materinstvo, upravo iz razloga zaštite etičkih i bioetičkih principa, te sprečavanje zloupotrebe postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

"Ovo je praksa koja je prisutna i u okolnim državama poput Hrvatske, Srbije, Bosne i većini država Evropske unije", navela je ona.

Odgovarajući na pitanja poslanika, Pavlović je ukazala da se usvojenom Rezolucijom Evropskog parlamenta osuđuje svaki vid i praksa surogat materinstva u svim njenim oblicima budući da postoji dokazana praksa izigravanja ovog zakonskog rješenja.

"Mi smo geografski i demografski mala zemlja i tu se otvara još jedna dilema anonimnosti takvih slučajeva. Na taj način, smatramo da će se stigmatizovati i par koji je ušao u komercijalni ugovor i samo dijete i da je zaštita privatnosti na taj način veoma otežana", predočila je Pavlović.


IZVOR: Vebsajt CdM, 04.04.2019.


Naslov: Redakcija