Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

OMOGUĆENO PODNOŠENJE E-PETICIJA: Neophodno 3.000 potpisa građana, a procedura se sprovodi u tri koraka. Unose se lični podaci, naziv i tekst peticije i bira nadležno ministarstvo

05.04.2019.


Građani Crne Gore od 2. aprila 2019. godine mogu podnositi peticije za inicijative iz nadležnosti Vlade Crne Gore, sa prikupljenih 3.000 potpisa umjesto ranijih 6.000. Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave Portal "Glas građana e-Peticije" www.epeticije.gov.me je ponovo aktivan.

"Ministarstvo javne uprave je, krajem decembra 2018. godine, prepoznajući značaj građanskih elektronskih inicijativa na državnom nivou, pokrenulo neophodne aktivnosti kako bi se stvorili tehnički uslovi za aktiviranje portala", ukazali su iz tog vladinog resora.

Uzimajući u obzir predloge nevladinih organizacija da se smanji broj glasova za prihvatanje peticije, Vlada je, podsjećaju, prethodno donijela odluku i smanjila broj potrebnih glasova sa 6.000 na 3.000 glasova.

Građani peticiju mogu podnijeti u tri koraka. Unose se lični podaci, naziv i tekst peticije i bira nadležno ministarstvo.

Napominju da su u cilju efikasnijeg odlučivanja o svim pitanjima od značaja za proces ePeticije, koje građani podnesu preko web portala, u svim ministarstvima određeni administratori Portala. Ukoliko peticija ispunjava pravila za podnošenje, ona postaje vidljiva na web portalu ePeticije i postaje otvorena za glasanje.

"Takođe, formirana je posebna Komisija koja će razmatrati i odlučivati o pitanjima koja, u postupku obrade podnijetih elektronskih peticija, dostave resorna ministarstva, a koju čine predstavnici Generalnog sekretarijata Vlade, Ministarstva javne uprave, Ministarstva pravde", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva javne uprave, najavljuju da u skladu sa Akcionim planom Partnerstva za otvorenu upravu, u 2019. godini planiraju tehnički da unaprijede portal i prošire ga na jedinice lokalne samouprave, kako bi se na taj način stvorili uslovi za podnošenje svih peticija koje mogu biti predmet interesovanja građana.

"Projekat 'Glas građana – ePeticije' nastao je 2012. godine sa ciljem povećanja transparentnosti rada Vlade Crne Gore, odnosno realizacije građanskih inicijativa, kroz demokratski model podnošenja elektronskih peticija", zaključuje se u saopštenju Ministarstva.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 02.04.2019.


Naslov: Redakcija