Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

SINDIKATI TRAŽE DA SE KRIZNI POREZ UKALKULIŠE U PLATE ZAPOSLENIH

30.01.2020.


Krizni porez, koji je ukinut od januara, sada mora biti ukalkulisan u zarade zaposlenih, a ukoliko poslodavci to ne budu uradili, moraćemo da pokrećemo procese, rekao je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USS) Srđa Keković.

"Krizni porez je uveden kao privremena. Ako je nešto uvedeno kao privremeno, onda mora da se vrati na pređašnje stanje. Ako to neko neće da uradi, mi ćemo morati kao mnogo puta do sada to pravo dokazujemo pred sudom", rekao je Keković.

Podsjećamo, krizni porez, koji je ukinut od januara, poslodavci moraju iskoristiti za povećanje zarada, jer je obračunavan na teret zaposlenog, ukazali su ranije iz Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata.

Krizni porez uveden je 2013. i iznosio je 11 odsto na bruto zarade veće od 766 eura, odnosno 500 eura neto.

"Krizni porez je uveden na dohodak fizičkih lica zaposlenih. Po našem mišljenju krizni porez mora da se ukalkuliše u zarade zaposlenih. Ako je nešto uvedeno kao privremena mjera, to je privremeno trpno stanje, kad to trpno stanje prođe, valjda treba da se vrati u pređašnje", rekao je Keković.

Potpuno je logično, kaže on, da se krizni porez, odnosno dio zarade koji je uziman od plata, ukakuliše u zarade radnika.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 28.01.2020.


Naslov: Redakcija