Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: Odbačeno 70 predstavki majki sa troje i više djece, koje su se žalile zbog umanjenja naknada

29.07.2019.


Evropski sud u Strazburu je kao neosnovane odbacio 70 predstavki majki sa troje i više djece, koje su se žalile zbog umanjenja naknada. To je saopštila zastupnica Crne Gore u Strazburu Valentina Pavlićić. Ona vjeruje da će se na isti način odlučivati i o ostalim predstavkama u tom slučaju.

Evropski sud za ljudska prava je po riječima Pavličić, odlučio o velikom broju prestavki majki sa troje i više djece koje su se žalile zbog umanjenja naknada.

"Evropski sud je u junu 2019. već u 70 predstavki odlučio. Evropski sud je takve predstavke odbacio kao neprihvatljive, proglasivši ih kao očigledno neosnovane", kaže Pavličić.

Pavličić navodi da je to konačna odluka suda, protiv koje nije predviđena žalba, i objašnjava šta znači očigledna neosnovanost.

"To si situacije kada sud iz spisa predmeta utvrdi da nema postupka protiv države", navela je Pavličić.

Punomoćnik majki kaže da je zbog zauzetosti proslijedio majkama tipski formular, koji je trebalo da popune ličnim podacima.

"Tu je nažalost došlo do grešaka, jer se radi o neukim osobama, koje su propustile da se potpišu na oba mjesta u predstavki. Sud u Strazburu insistira na svakoj sitnici", navodi advokat majki Budimir Minić.

On u narednom periodu očekuje duplo više predstavki.

"U fazi prethodnog ispitivanja sud je odbacio, koliko ja znam 10 - 15 predstavki, ostale idu državi na izjašnjenje, nakon toga znaće se kakve su šanse za ovaj dio predmeta", kaže advokat Minić.

Zastupnica Crne Gore u Strazburu Valentina Pavličić objašnjava kako je Evropski sud zauzeo stav da svaka država sama mora urediti socijalnu politiku. Što se tiče predstavki majki, Pavličić kaže da će se i o ostalima odlučivati na isti način.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Tijana Ćoso, 24.07.2019.


Naslov: Redakcija