Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Podnijeta inicijativa za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o obračunskoj vrijednosti koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru za fiskalnu 2020. godinu

29.05.2020.


Advokat Milan Vojinović iz Nikšića podnio je Ustavnom sudu Crne Gore Inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti koja se odnosi na član 2 Odluke o obračunskoj vrijednosti koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru za fiskalnu 2020. godinu ("Sl. list CG", br. 37/2020). Od Ustavnog suda zahtijevaju da obustavi izvršenje Odluke sa spornim članom 2 do donošenja konačne odluke po ovom pravnom sredstvu.

On je ukazao da je inicijativu podnio u ime više sudija i zaposlenih u javnom sektoru. Ističe se da su sudije lišene brojnih privilegija i benefita koje uživaju državni i javni funkcioneri koji poslove obavljaju u Skupštini i Vladi.

"Ukazujemo na evidentnu neproporcionalnost preduzetih mjera i cilja kojem se teži na štetu zaposlenih u javnom sektoru iz grupe A i B u odnosu na zaposlene iz ostalih grupa, koji nisu izloženi bilo kakvom teretu", naglašava se u inicijativi.

Kako je navedeno u inicijativi, Odlukom o obračunskoj vrijednosti koeficijenata za zaposlene u javnom sektoru za fiskalnu 2020. godinu odlučeno je: "(član 1) Vrijednost koeficijenata za obračun osnovne zarade zaposlenih u javnom sektoru za fiskalnu 2020. u bruto iznosu je 90 eura. (član 2) Izuzeto do člana 1 ove odluke za zaposlene čiji su koeficijenti utvrđeni u grupi poslova A i B u čl. 22,23 i 24 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. list CG", br. 16/2016, 83/2016, 21/2017, 42/2017, 12/2018, 39/2018 - odluka US, 42/2018 i 34/2019), vrijednost koeficijenta za obračun osnovne zarade za maj i jun 2010. godine u bruto iznosu je 45 eura.

Kako je navedeno, ova odluka primjenjivaće se od 1. maja 2020. godine.

U inicijativi je napisano da se osnovna zarada zaposlenih za puno radno vrijeme i standardni radni učinak utvrđuje množenjem koeficijenata predviđenog za grupe i podgrupe u koje je raspoređeno njegovo zvanje sa obračunskom vrijednošću koeficijenta koju utvrđuje Vlada Crne Gore.

Istaknuto je da se ne može jedna obračunska vrijednost koeficijenta (niža) koristiti za zaposlene iz A i B grupe poslova, a druga obračunska vrijednost (veća) za zaposlene iz drugih grupa poslova.

"U smislu člana 12 stava 2 Zakona o zaradama zaposlenihu javnom sektoru, obračunsku vrijednost koeficijenta predlaže Vladi organ državne uprave nadležne za poslove budžeta. Imajući u vidu navedene odredbe, te da je i vrijednost koeficijenta za obračun osnovne zarade zaposlenih u javnom sektoru za fiskalnu 2020. određena u bruto iznosu od 90 eura, Vlada nije imala zakonskog osnova da Odluku o osporenom članu 2, mimo garantija iz Ustava i mimo zakonske procedure, smanji zaposlenima iz A i B grupe poslova obračunsku vrijednost koeficijenta (u bruto iznosu od 45 eura)", pojašnjeno je inicijativom.

Između ostalog, istaknuto je da se ovakvim propisivanjem narušava ustavni princip da se zakonom uređuje način ostvarivanja prava zaposlenih na odgovarajuću zaradu.


IZVOR: Advokat Milan Vojinović iz Nikšića podnio je Ustavnom sudu Crne Gore Inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti koja se odnosi na član 2 Odluke o obračunskoj vrijednosti koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru za fiskalnu 2020. godinu ("Sl. list CG", br. 37/2020). Od Ustavnog suda zahtijevaju da obustavi izvršenje Odluke sa spornim članom 2 do donošenja konačne odluke po ovom pravnom sredstvu. On je ukazao da je inicijativu podnio u ime više sudija i zaposlenih u javnom sektoru. Ističe se da su sudije lišene brojnih privilegija i benefita koje uživaju državni i javni funkcioneri koji poslove obavljaju u Skupštini i Vladi. "Ukazujemo na evidentnu neproporcionalnost preduzetih mjera i cilja kojem se teži na štetu zaposlenih u javnom sektoru iz grupe A i B u odnosu na zaposlene iz ostalih grupa, koji nisu izloženi bilo kakvom teretu", naglašava se u inicijativi. Kako je navedeno u inicijativi, Odlukom o obračunskoj vrijednosti koeficijenata za zaposlene u javnom sektoru za fiskalnu 2020. godinu odlučeno je: "(član 1) Vrijednost koeficijenata za obračun osnovne zarade zaposlenih u javnom sektoru za fiskalnu 2020. u bruto iznosu je 90 eura. (član 2) Izuzeto do člana 1 ove odluke za zaposlene čiji su koeficijenti utvrđeni u grupi poslova A i B u čl. 22,23 i 24 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. list CG", br. 16/2016, 83/2016, 21/2017, 42/2017, 12/2018, 39/2018 - odluka US, 42/2018 i 34/2019), vrijednost koeficijenta za obračun osnovne zarade za maj i jun 2010. godine u bruto iznosu je 45 eura. Kako je navedeno, ova odluka primjenjivaće se od 1. maja 2020. godine. U inicijativi je napisano da se osnovna zarada zaposlenih za puno radno vrijeme i standardni radni učinak utvrđuje množenjem koeficijenata predviđenog za grupe i podgrupe u koje je raspoređeno njegovo zvanje sa obračunskom vrijednošću koeficijenta koju utvrđuje Vlada Crne Gore. Istaknuto je da se ne može jedna obračunska vrijednost koeficijenta (niža) koristiti za zaposlene iz A i B grupe poslova, a druga obračunska vrijednost (veća) za zaposlene iz drugih grupa poslova. "U smislu člana 12 stava 2 Zakona o zaradama zaposlenihu javnom sektoru, obračunsku vrijednost koeficijenta predlaže Vladi organ državne uprave nadležne za poslove budžeta. Imajući u vidu navedene odredbe, te da je i vrijednost koeficijenta za obračun osnovne zarade zaposlenih u javnom sektoru za fiskalnu 2020. određena u bruto iznosu od 90 eura, Vlada nije imala zakonskog osnova da Odluku o osporenom članu 2, mimo garantija iz Ustava i mimo zakonske procedure, smanji zaposlenima iz A i B grupe poslova obračunsku vrijednost koeficijenta (u bruto iznosu od 45 eura)", pojašnjeno je inicijativom. Između ostalog, istaknuto je da se ovakvim propisivanjem narušava ustavni princip da se zakonom uređuje način ostvarivanja prava zaposlenih na odgovarajuću zaradu.


Naslov: Redakcija