Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CENTRALNA BANKA CG: Na vrijeme prepoznati nove tehnike pranja novca i u skladu sa tim ažurirati procjene rizika

28.04.2020.


Centralna banka (CBCG) pozvala je sve finansijske institucije da u aktuelnoj situaciji budu oprezne u vezi prepoznavanja tehnika pranja novca i finansiranja terorizma, koje bi se mogle promijeniti zbog ekonomskog pada.

CBCG je sve finansijske institucije pozvala da u skladu sa tim, prema potrebi, ažuriraju svoje procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma.

"Pozivamo finansijske institucije i da nastave da preduzimaju mjere praćenja poslovnog odnosa klijenata, uključujući i kontrolu transakcija i praćenje izvora sredstava kojima klijenti posluju i obrate posebnu pažnju na neobične ili sumnjive obrasce u ponašanju i finansijskim tokovima klijenata", navodi se u saopštenju CBCG.

Kreditne i druge finansijske institucije, kako smatraju u CBCG, trebalo bi naročito da preduzmu mjere koje utiču na rizik, kako bi utvrdile legitimno porijeklo neočekivanih finansijskih tokova, koji potiču od klijenata u sektorima za koje se zna da su pretrpjeli uticaj zbog ekonomske krize i mjera ublažavanja COVID-19.

"Primjeri takvih klijenata uključuju kompanije u sektoru maloprodaje kod kojih je u velikoj mjeri zastupljena upotreba gotovine, zatim firme uključene u međunarodnu trgovinu i bilo koje vrste preduzeća u sektorima koji se suočavaju sa ekonomskim padom, a koji su zadržali sličan obim finansijskih tokova u nedostatku stvarne ekonomske aktivnosti", objasnili su iz CBCG.

Vrhovna monetarna institucija je pozvala sve finansijske da nastave da ažurno prijavljuju sumnjive transakcije nadležnom Sektoru za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Uprave policije.

CBCG je kreditne i druge finansijske institucije podsjetila da je i dalje veoma važno da razvijaju i održavaju efikasne sisteme i kontrole, kako bi se osiguralo da se finansijski sistem ne zloupotrebljava u svrhu pranja novca ili finansiranja terorizma.

Iz CBCG su naveli da se u vremenu kada se cijeli svijet suočava s problemima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, može prepoznati namjera zloupotrebe situacije i sistema, naročito finansijskih, od onih koji obavljaju ilegalne aktivnosti.

"Shodno navedenom potrebno je obratiti dodatnu pažnju na prepoznavanje i upravljanje rizikom od pranja novca i finansiranja terorizma u cilju njegovog smanjenja", rekli su iz CBCG.

Oni su zaključili da je kriminal visoko prilagodljiv i da je očekivano da će se pojaviti i nove tehnike i kanali pranja novca.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 24.04.2020.


Naslov: Redakcija