Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O USLOVIMA ZA ODLAGANJE NAPLATE DOSPJELIH PORESKIH I NEPORESKIH POTRAŽIVANJA: Do početka maja odložena naplata 28 miliona za poreze i doprinose na plate. Ministarstvo finansija za sada bez odgovora kako će poslodavci izmiriti dug

28.05.2020.


Ministarstvo finansija nema odgovor na pitanje kako će država naplatiti poreze i doprinose poslodavaca koji su odloženi za period od tri mjeseca kada ova mjera istekne.

Odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade na period od tri mjeseca (april,maj i jun) Vladina je olakšica u okviru prvog paketa mjera pomoći građanima i privredi u ublažavanju ekonomske krize koju je donijela pandemija koronavirusa.

Naplata tih dažbina dospijeva 1. jula.

"Vijesti" su od Ministarstva finansija, kojim rukovodi Darko Radunović, tražile odgovor na pitanje u vezi s naplatom poreza i doprinosa nakon isteka perioda od tri mjeseca, ali odgovor nije stigao.

Taj resor je saopštio da je shodno Uredbi o uslovima za odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja ("Sl. list CG", br. 27/2020) do sada 7.463 poreska obveznika kroz 18.322 podnijetih IOPPD obrazaca odložilo poreske obaveze u ukupnom iznosu od 28.033.675,54 eura. Ministarstvo je podatke dostavilo 6. maja.

"Ovaj podatak obuhvata prijave-IOPPD obrasce koje su dostavljene tokom marta, aprila i maja, s obzirom na to da obaveze po istima tada i dospijevaju, te kao takve imaju pravo na odlaganje bez obzira na poreski period na koji se odnose, shodno pomenutoj Uredbi", objašnjenje je Ministarstva.

Prema podacima Ministarstva, prihodi budžeta po osnovu poreza i doprinosa na zarade u martu ove godine ostvareni su u iznosu od 54,9 miliona eura što je za 4,7 miliona ili 9,3% više u odnosu na plan, kao rezultat pozitivnih kretanja na tržištu rada prije nastanka pandemije.

"Kada je u pitanju izvršenje za mjesec april 2020. godine, u toku je izrada izvještaja o čemu će javnost biti informisana u narednom periodu", ukazali su u Ministarstvu.

"Imajući u vidu neizvjesnost daljeg razvoja okolnosti povezanih sa suzbijanjem pandemije u cilju obazrivog i odgovornog vođenja fiskalne politike koja obezbjeđuje održivost javnih finansija, u ovom trenutku je definisana mogućnost odlaganja obaveze. Eventualni otpis obaveza za najugroženije djelatnosti razmatraće se kada se stvore pretpostavke da se sagledaju efekti ove mjere", navodi se u mišljenju Vlade.

Vlada će sagledati mogućnost za eventualni otpis doprinosa za socijalna osiguranja za ugrožene djelatnosti tek kada budu poznati efekti mjera iz prvog paketa pomoći privredi koji uključuju odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na tri mjeseca.

Unija poslodavaca (UPCG) je u predlogu za drugi paket mjera tražila od Vlade da privremeno smanji stope poreza i doprinosa na zarade i ukinute obavezu uplate ostalih doprinosa koji prate isplatu zarada, za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti i privremenih mjera i šest mjeseci nakon toga.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Marija Mirjačić, 18.05.2020.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija