Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU LICA ISTOG POLA: Nije poznato kada će poslanici glasati o Predlogu zakona

28.05.2020.


Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola trebalo bi da parovima omogući da uživaju ista prava kao heteroseksualni, ali bez mogućnosti usvajanja djece

Osim da će to biti "uskoro", nije poznato kada će tačno poslanici u Skupštini ponovo raspravljati i glasati o Predlogu zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava nedavno su ukazali da će se to desiti skoro.

Iz crnogorskog parlamenta, u odgovoru na to pitanje, podsjetili su da je jedna sjednica u toku, te ukazali da datum sljedeće - nije utvrđen.

"U toku je Druga sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasjedanja... u 2020. Takođe, za 27. maj zakazana je Četvrta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja (Premijerski sat i poslanička pitanja), dok datum za održavanje Treće sjednice Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja još uvijek nije utvrđen".

Iz Ministarstva na čijem je čelu Mehmed Zenka nedavno su ukazali da očekuju da zakon bude usvojen - uskoro. Tome se nadaju i u aktivisti za prava LGBTIQ zajednice.

"Nakon smirivanja situacije u vezi sa kovidom-19, funkcionisanje društva vraća se u normalu, pa očekujemo da će skupštinska zasjedanja nastaviti započeto prije epidemije i da će se glasanje o zakonu uskoro desiti. To očekujemo i čekamo već drugu godinu i ostajemo optimistični", ukazao je Danijel Kalezić iz Kvir Montenegra.

Rekao je i da vjeruje da, u odnosu na prošlu godinu, u Skupštini sada postoji većina za usvajanje zakona.

"Vjerujemo da postoji kapacitet da ljudska prava prevagnu u odnosu na retrogradne politike, da će usvajanje zakona simbolički pokazati da Crna Goa ima kapacitet zaštite ljudskih prava, da je jasno opredijeljena ka savremenom konceptu ljudskih prava i evropskih vrijednosti".

On je poručio i da vjeruje da predstavnici vlasti i opozicije "umiju da pokažu da imaju osjećaj odgovornosti prema svim građanima".

"Usvajanje zakona direktna je odgovornost svih poslanika".

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola iniciran je prije osam godina. Kalezić kaže da je, nakon toga, dalji proces koji prati i usvajanje zakona u najkraćem - bolan.

Činjenica da do danas, osam godina od te inicijative, zakon koji zajednice istog pola i pravno prepoznaje ipak nije usvojen, za Jelena Čolaković iz "Juventasa" razlog je da kaže da sistem "ne uliva povjerenje LGBTIQ zajednice".

Kaže i da, sudeći prema odgovoru, nije optimistična i da će zakon biti usvojen skoro.

"Pitanje je koliko još godina moramo da sačekamo da budu spremni da prepoznaju sve realnosti našeg društva, sviđalo im se to ili ne. Uloga poslanika je jasna, a na nama je da pažljivo pratimo i ne zaboravljamo".

Vlada je prvi put Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola utvrdila krajem 2018. Nakon što je glasanje odlagano više puta tokom proljeća, poslanici su se konačno izjasnili posljednjeg dana jula prošle godine. Zakon nije prošao, jer nije bilo većine u parlamentu. Protiv su glasali poslanici manjinskih stranaka.

Stav poslanika manjinskih partija pozdravio je tada i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je pomenutoj četvorici uputio i pismenu čestitku.

U toku glasanja, na sjednici 31. jula, u skupštinskoj sali nije bilo poslanika opozicije. Iz Demokratskog fronta više puta jasno su rekli da su protiv i poručili da bi usvajanjem zakona bio ugrožen "moralni i nacionalni kod" Crne Gore.

LGBT zajednici praktično su obećali da će zakon sigurno biti usvojen na jesen, u oktobru. Novi Predlog zakona kratko se našao na dnevnom redu sjednice 26. septembra, ali je Vlada, kako su ranije rekli, "odgodila odlučivanje".

Novi Predlog utvrđen je sredinom decembra. Mjesec kasnije, 14. januara 2020. našao se u skupštinskoj proceduri.

Nade da u ovoj godini zakon o istopolnim zajednicama bude konačno usvojen, polažu iz Centra za građansko obrazovanje (CGO). Nedavno istraživanje te organizacije pokazalo je da više od polovine anketiranih ima pozitivan stav o usvajanju tog zakona.

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola trebalo bi da istopolnim parovima omogući da uživaju ista prava kao heteroseksualni, ali bez mogućnosti usvajanja djece. Kad Zakon bude usvojen, kako je to predviđeno Predlogom, proći će godina do početka njegove primjene.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Damira Kalač, 24.05.2020.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija