Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SUD U PLJEVLJIMA: Od 25. maja 2020. Sud nastavio sa normalnim režimom rada

28.05.2020.


Sud u Pljevljima od ponedjeljka 25. maja nastavio je sa redovnim radom, što podrazumijeva da će sva zakazana suđenja u budućem periodu biti održana, bez obzira da li su suđenja zakazana u zgradi suda ili terenu.

To je potvrdila predsjednica suda Marina Jelovac i ukazala je da će biti ispoštovane sve propisane zaštitne mjere.

"Obezbijediće se fizička distanca i korišćenje zaštitne opreme. Stranke koje dolaze u sud dužne su da poštuju propisane mjere i koriste maske i rukavice. Za sve koji ne budu imali zaštitnu opremu prilikom dolaska u sud, sud će je obezbijediti. U Osnovnom sudu u Pljevljima na ulazu su postavljena sredstva za dezinfekciju", rekla je Jelovac.

Zbog epidemiološke situacije sudovi u Crnoj Gori su radili po posebnom režimu rada.

"Vanredne okolnosti počele su od šesnaestog marta 2020. godine i od tog trenutka rad suda na predmetima koji su bili u tom trenutku na raspolaganju sudu je zaustavljen. Sva suđenja su odložena, a rađeni su samo hitni predmeti. Zakon je definisao koji su to hitni predmeti, a mi ih nismo imali u broju koji bi opteretio rad suda. Svi hitni predmeti su obrađeni bez obzira da li su bili iz oblasti krivice ili građanskog postupka. U krivičnom dijelu to su uglavnom bili predmeti žalbi na odluke o određivanju pritvora ili uslovni otpusti. U građanskoj materiji to su bile privremene mjere ili obezbjeđenje dokaza", ukazala je Jelovac.

Zbog nedostatka prostora većina suđenja se obavlja u kancelarijama sudija.

"Njihova površina dozvoljava suđenja gdje nema mnogo učesnika u postupku. Imamo i sudnicu koju omogućava suđenja sa većim brojem stranaka.

Imamo instrukciju od Vrhovnog suda da se u predmetima sa većim brojem učesnika koja se ne mogu održati u prostorijama suda, ostvarimo kontakt sa organima lokalne samouprave oko korišćenja adekvatnih prostora. U Pljevljima je to možda sala Skupštine opštine Pljevlja.

Naša procjena je da ono što imamo možemo odraditi u zgradi suda.

U budućem periodu rješavaćemo probleme, ako ih bude bilo korak po korak. Sud u Pljevljim je spreman, cijeneći broj predmeta koji su se zatekli u sudu na dan 16. mart i dinamiku priliva, sudije zajedno za sudskom upravom mogu uz pojačan napor sve to da postignu", istakla je Jelovac.

Za saniranje posljedica epidemije Covid-19 sudije Osnovnog suda u Pljevljima izdvojile su po sto eura.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Goran Malidžan, 23.05.2020.


Naslov: Redakcija