Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACIONALNO KOORDINACIONO TIJELO ZA ZARAZNE BOLESTI: Plan ublažavanja mjera po fazama

27.04.2020.


Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti će, ako epidemiološka situacija i dalje bude pod kontrolom, u drugoj fazi ublažavanja privremenih mjera planiranoj je za 4. maj dati saglasnost na:

1. Omogućavanje rada prodavnica (tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rent-a-car usluga, muzeja i galerija…).

2. Omogućavanje odlaska do vikendica u drugim opštinama.

3. Gradski taxi prevoz, kao i lokalni javni gradski prevoz u opštinama u kojima nijesu registrovani slučajevi zaraze novim koronavirusom.

Ako uspješno savladamo drugu fazu, treća faza počeće 18. maja i obuhvatiće: otvaranje restorana, kafića, hotelskih terasa, plažnih barova, plaža i tržnih centara.

Ukoliko uspješno savladamo i tu fazu, četvrta faza, počela bi 1. juna i u njoj bi bio uspostavljen drumski, željeznički i plovni gradski i međugradski saobraćaj, uz odgovarajuće mjere zaštite.

Postizanje postavljenih ciljeva i ublažavanje mjera zavisiće, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović, od rezultata cijelog našeg društva u ispunjavanju šest ključnih kriterijuma:

1. Da širenje infekcije držimo pod kontrolom.

2. Dalje značajno testiranje, praćenje izolacije i kontakata.

3. Dalja posebna pažnja i briga o zdravstvenim ustanovama i domovima za stare i drugim ranjivim kategorijma,

4. Uspostavljanje jasno propisanih preventivnih mjera na svakom radnom mjestu.

5. Maksimalno smanjivanje rizika od unosa virusa iz drugih država,

6. Puno uključivanje i angažovanje građana - jer svaki pojedinac ima ključnu ulogu u omogućavanju održavanja stabilnog stanja.

Potpredsjednik Simović je saopštio na konferenciji za medije da nadležne institucije svakodnevno prate, analiziraju i preduzimaju mjere kao odgovor na pandemiju COVID-19 i da je ublažavanje mjera direktno zavisno od poštovanja dosadašnjih mjera. "Pripremamo se i za nova ublažavanja. Princip je jasan: poštovanjem mjera do njihovog ublažavanja ili ukidanja. U suprotnom mjere će se morati produžavati i pooštravati. A to niko ne želi" - rekao je potpredsjednik Vlade.

Ukazao je da je prva faza ublažavanja mjera kroz značajno skraćenje zabrane izlaska iz domova, produženo radno vrijeme prodavnica i otvaranje parkova, pokazala svoju opravdanost, ali, smo istovremeno, rekao je potpredsjednik Vlade, registrovali zabrinjavajuće neodgovoran odnos, ne građana - nego onih koji pružaju usluge građanima. Zbog toga je dat nalog nadležnim inspekcijama za ažurnije i efikasnije postupanje.

"Ovakvo ponašanje ugrožava naše planove za popuštanje mjera i oživljavanje ekonomije i to nećemo dozvoliti" - ukazao je predsjednik NKT Milutin Simović.

Predsjednik NKT je rekao da razvoj situacije pratimo i u regionalnom i širem kontekstu, jer ovaj i ovakav globalni problem traži i šire sagledavanje.

"Informacije i preporuke koje dobijamo od evropskih i globalnih adresa kakva je SZO za nas predstavljaju važne i opredjeljujuće putokaze. Putokaze koji jasno ukazuju da nije vrijeme za opuštanje, da nije vrijeme za vraćanje uobičajenim navikama. Iza nas je zahtjevna faza kojoj smo odgovorili, prije svega, odgovornim odnosom građana, širokom uključenošću i efikasnim radom brojnih institucija, prateći i uvažavajući sve preporuke struke. Pred nama su dani, kada i dalje, i do kraja, moramo svi, bez rezerve slijediti savjete struke. Pred nama je vrijeme u kojem i dalje moramo reagovati brzo i snažno da bi i dalje sačuvali ono što je najveća vrijednost svake države - zdravlje i živote svojih građana" - ukazao je potpredsjednik Vlade i predsjednik NKT Milutin Simović.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, dalo saglasnost na izmjene naredbi Ministarstva zdravlja kako bi bilo omogućeno otvaranje naših marina uz poštovanje mjere samoizolacije, te ukrcavanje ili iskrcavanje pomoraca u crnogorskim lukama.

Samoizolacija stranog plovnog objekta, sa posadom podrazumijeva vez u luci u trajanju 28 dana, uz preduzimanje mjera zdravstveno-sanitarnog nadzora od strane nadležne zdravstvene ustanove, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, a na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije.

Zakupac ili koncesionar luke nautičkog turizma - marine i trgovačke luke otvorene za međunarodni saobraćaj, Bar, Budva, Kotor, Luka Kumbor - Portonovi i Tivat (Gat I i Gat II) kojoj je odobren prihvat stranih plovnih objekata u samoizolaciju, obavezan je da preduzima mjere za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa, na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Promet robe za potrebe Crne Gore kao i za tranzit ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora, a tranzit stranih pomoraca vrši se uz preduzimanje posebnih mjera zdravstveno-sanitarnog nadzora, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Analizirajući efekte nedavnog ublažavanja pojedinih mjera Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je ocijenilo da je određeni nivo opuštanja građana nakon stroge restrikcije očekivan, ali upozorava da opasnost nije prošla i da je neophodno striktno pridržavanje svih važećih privremenih mjera, a prije svega mjere o fizičkoj distanci.

Ocijenjeno je da posebnu opasnost, nakon relaksacije pojedinih mjera, predstavlja činjenica da je primjećeno više kontakata mlađih i sredovječnih građana sa starim osobama što predstavlja veliku opasnost prvenstveno po starije građane. NKT apeluje na izbjegavanje fizičkog kontakta, naročito sa starim osobama koje su najranjiviji segment populacije.

Izuzetno visok epidemiološki rizik, ocijenjeno je, predstavljaju uočeni kontakti djece i njihovo grupisanje zbog igre ili drugih razloga. Apelujemo na roditelje i staratelje da međusobne kontakte djece svedu na najmanju mjeru.

Nacionalno koordinaciono tijelo preporučuje svim građanima da u svakoj prilici nose zaštitne maske - bilo kupljene, bilo one kućne izrade ili da, u nedostatku maski, pokriju usta i nos maramom ili šalom jer se na taj način bitno umanjuje rizik od širenja infekcije novim koronavirusom.

Tražimo razumijevanje i partnerstvo kao i u danima izuzetno restriktivnih mjera. To je naša zajednička odgovornost jer opasnost još nije prošla.

U slučaju eventualnog masovnog nepoštovanja preventivnih mjera, pogotovo mjere o fizičkoj distanci, NKT će, u cilju zaštite zdravlja i životâ građana, razmotriti pooštravanje mjera.

Nacionalno koordinaciono tijelo je donijelo odluku da redovnim konferencijama za medije, radnim danima u 17:00 sati, od 24. aprila 2020. mogu da prisustvuju novinari.

Uz zahvalnost medijima na visokoj profesionalnosti i odgovornosti i na razumijevanju i prihvatanju dosadašnjeg on-line postavljanja pitanja uslovljenog ranijim nivoom epidemiološkog rizika Nacionalno koordinaciono tijelo odlučilo je da omogući uobičajeni rad novinara uvjereno da pravo medija da neometano i direktno postavljaju pitanja predstavlja jednu od ključnih sloboda svakog društva čijoj se restrikciji smije pribjegavati samo izuzetno i u što kraćem razdoblju.

Činjenica da epidemiološki rizik i dalje postoji nalaže potrebu zadržavanjem minimuma tehničkog osoblja te će konferencije za medije i dalje tehnički snimati i emitovati uživo samo Televizija Crne Gore, a ostali mediji će, kao i do sada, moći da preuzmu signal TV CG ili Youtube kanala Vlade Crne Gore i fotografije PR Centra.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 25.04.2020.


Naslov: Redakcija