Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CENTRALNA BANKA CG: Likvidna sredstva banaka 957 miliona eura

27.03.2020.


Prosječna likvidna sredstva banaka su u decembru prošle godine iznosila oko 957 miliona eura, što je 13,2 odsto manje nego u novembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Prosječna likvidna sredstva su u decembru u odnosu na isti mjesec 2018. godine pala 3,8 odsto.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Iz CBCG su podsjetili da je iz monetarne statistike u januaru prošle godine isključena Invest banka Montenegro (IBM), a u aprilu iste godine i Atlas banka.

Bilansna suma banaka na kraju decembra iznosila je 4,6 milijardi eura i pala je dva odsto u odnosu na novembar, dok je u odnosu na isti period 2018. godine bila veća 4,4 odsto.

"Kada se, zbog uporedivosti, iz podataka za decembar isključe dvije banke koje nijesu dio statistike, bilansna suma banaka na godišnjem nivou bilježi rast od 11,3 odsto", navodi se u Biltenu CBCG.

U strukturi aktive banaka, u decembru su dominantno učešće od 66,5 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 18,8 odsto, dok se 12,6 odsto odnosilo na hartije od vrijednosti, a 2,1 odsto na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 75,5 odsto ostvarili su depoziti, nakon kojih slijedi kapital sa 13 odsto, pozajmice sa 8,1 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,4 odsto.

Ukupan kapital banaka na kraju decembra iznosio je 600,3 miliona eura i pao je dva odsto na mjesečnom nivou, dok je na godišnjem porastao 17,4 odsto.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 24.03.2020.


Naslov: Redakcija