Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O POREZU NA DODATU VRIJEDNOST: Ukinuti PDV na proizvode koji su neophodni za pravilan odgoj i razvoj djeteta

27.02.2020.


Građanski pokret URA smatra da država treba da ukine PDV na proizvode koji su neophodni za pravilan odgoj i razvoj djeteta, poput pelena, hrane za bebe, kolica i sjedalica za bebe, bočica za hranjenje, cucle i ostale proizvode potrebne djetetu, saopštio je Milan Đaković predsjednik Foruma mladih URA.

Kaže da su u URA-i došli do zaključka da su cijene ovih proizvoda visoke i da predstavljaju veliki teret u budžetu roditelja a implementacijom njihovog predloga te cijene bi bile snižene do 21%.

"Ne pristajemo da veliki hotelski lanci plaćaju porez po umanjenoj stopi od 7% dok se na pelene i osnovne potrepštine za bebu naplaćuje puni iznos PDV-a od 21%", ističe Đaković.

Primjećuje da su sve veći broj mladih koji napuštaju zemlju i niska stopa prirodnog priraštaja u pojedinim djelovima zemlje gorući problemi društva.

"Tužna istina je da veliki broj mladih bračnih parova više ne vidi Crnu Goru kao državu u kojoj je moguće odgajati dijete, zbog niskog životnog standarda i nedostatka pomoći od strane države, te ih sve više napušta zemlju. Roditelji novorođenčadi su često finansijski ranjiviji a kako jedan od roditelja mora uzeti porodiljsko odsustvo, njihovi prihodi su umanjeni, a rashodi uvećani, zbog visokih cijena osnovnih potrepština za bebu", navodi Đaković.

Stoga URA, kaže Đaković, predlaže mjere koje će umnogome olakšati građanima, naročito mlađim bračnim parovima, odgoj djeteta.

"Smatramo da pelene, hrana i ostale potrepštine za bebu nikako nisu, i ne smiju biti luksuz, već osnovna potreba roditeljima novorođenčadi", ukazuje on.

Predsjednik Foruma mladih URA podsjeća da je ovo još jedan od predloga usmjerenih pomoći djeci i roditeljima.

"Podsjećamo da je URA već inicirala uvođenje besplatnih udžbenika i vraćanje dječjeg dodatka za svu djecu u Crnoj Gori do navršene 15. godine. Implementacijom ovih mjera značajno bi se relaksirali porodični budžeti a to bi bile i neke od značajnih mjera demografske politike na koju je ova ali i svaka prošla Vlada DPS-a potpuno zaboravila", smatra on na kraju.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 24.02.2020.


Naslov: Redakcija