Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ODLUKA O IZMJENAMA ODLUKE O KRITERIJUMIMA, NAČINU I POSTUPKU IZBORA LICA KOJE MOŽE STEĆI CRNOGORSKO DRŽAVLJANSTVO PRIJEMOM RADI REALIZACIJE POSEBNOG PROGRAMA ULAGANJA OD POSEBNOG ZNAČAJA ZA PRIVREDNI I EKONOMSKI INTERES CRNE GORE: Djeci investitora pasoš i prije punoljetstva

25.02.2020.


Vlada je donijela Odluku o izmjenama Odluke o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

Izmjenama je Odluka usaglašena sa novim Zakonomo javno-privatnom partnerstvu ("Sl. list CG", br. 73/2019) i izmjenama Zakona o crnogorskom partnerstvu.

Izmijenjena odluka koja je objavljena nakon sjednice ima četiri člana.

U jednom od njih se navodi da ovaj program, kako ga skraćeno zovu, ekonomskog državljanstva sprovodi Agencija za investicije Crne Gore.

Izmijenama člana 13 Odluke o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore ("Sl. list CG", br. 79/2018) daje se pravo i maloljetnim članovima porodice aplikanta da steknu crnogorsko državljanstvo, a da ne čekaju da postanu punoljetni.

U ranijoj odluci je pisalo da aplikant podnosi zahtjev za sebe i članove svoje porodice između ostalog i za "djecu mlađu od 18 godina života, koja crnogorsko državljanstvo mogu steći punoljetstvom", a u novoj odluci je izbrisan dio "koja crnogorsko državljanstvo mogu steći punoljetstvom".

Izmijenjen, odnosno preciziran je i član 15 koji sada glasi da kontrolu uplate vrši nezavisni revizor koga na osnovu javnog poziva angažuje nadležni organ.

U prethodnoj odluci je bio i dio "angažovan za praćenje ulaganja u razvojne projekte".


IZVOR: Vebsajt RTCG, 21.02.2020.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija