Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO FINANSIJA: Za dva mjeseca deficit budžeta 60 miliona eura

24.04.2020.


Deficit budžeta za prva dva mjeseca ove godine iznosio je 60 miliona eura ili 1,19 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i bio je 61,6 odsto manji u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

"Deficit budžeta je u odnosu na isti prošlogodišnji period veći za 13,3 miliona eura ili 28,5 odsto", navodi se u dokumentu Ministarstva o izvršenju budžeta za prva dva ovogodišnja mjeseca.

Prihodi budžeta su u januaru i februaru iznosili 214,1 milion EUR ili 4,26 odsto procijenjenog BDP-a. Primici su u odnosu na plan bili veći 1,4 miliona odnosno 0,7 odsto.

"U odnosu na isti period prošle godine prihodi su manji 9,7 miliona eura ili 4,3 odsto, prevashodno zbog velikog iznosa jednokratnih donacija iz prošlogodišnjeg januara", objasnili su iz Ministarstva.

Najznačajniji rast u odnosu na isti period prošle godine zabilježili su prihodi od akciza koji su naplaćeni u iznosu od 32,9 miliona eura, što predstavlja rast od 16,1 odsto, a rezultat je značajnog rasta naplate akciza na duvan.

"Kada su u pitanju prihodi od poreza na dodatu vrijednost (PDV), uprkos činjenici da je bruto naplata prihoda značajno rasla, neto prihodi po ovom osnovu su uslijed velikog povraćaja manji jedan odsto", precizira se u dokumentu.

Kao posljedica smanjenja stope doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva procentna poena od jula prošle godine, ukupni doprinosi su zabilježili blagi pad od 0,1 odsto.

Iz Ministarstva su kazali da su izdaci budžeta u prva dva mjeseca iznosili 274,1 milion eura ili 5,45 odsto BDP-a i u odnosu na planirane manji su 94,6 miliona eura, odnosno 25,7 odsto.

"U poređenju sa istim periodom prošle godine, izdaci budžeta su ostvareni u većem ukupnom iznosu od 3,6 miliona eura ili 1,3 odsto", ukazali su iz Ministarstva.

U strukturi izdataka, tekući izdaci ostvareni su na nivou od 116,2 miliona EUR i manji su za 28,8 miliona ili 19,9 odsto u odnosu na plan.

"Imajući u vidu da su troškovi nabavke roba i usluga uslovljeni završetkom tenderskih procedura, samim tim, niža realizacija rashoda za materijal i usluge uticala je na nižu realizaciju tekućih izdataka", objasnili su iz Ministarstva.

Kapitalni izdaci realizovani su u iznosu od 13,1 milion eura, što je 71,5 odsto manje od planiranih, odnosno 63,4 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

Kapitalni budžet je u prva dva mjeseca ove godine realizovan u ukupnom iznosu od 9,3 miliona eura, što je za 29 miliona manje od plana.

"Vremenske prilike koje uslovljavaju implementaciju projekata i tenderske procedure koje su uslov za otpočinjanje radova uticale su na niže ostvarenje kapitalnog budžeta. Najveći procenat ostvarenja kapitalnog budžeta opredjeljuje dinamika izvođenja radova na izgradnji prioritetne dionice auto-puta i povlačenja sredstava po tom osnovu", zaključuje se u dokumentu.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 21.04.2020.


Naslov: Redakcija