Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OBAVJEŠTENJE BANKARSKOM I POŠTANSKOM SEKTORU

24.04.2020.


U skladu sa mjerama ranije propisanim od strane Instituta za javno zdravlje, Operativni štab za podršku privredi podjseća sve banke, kao i Poštu Crne Gore, da je u njihovim poslovnicama neophodno poštovanje sljedećih mjera:

- Obezbjediti mjesta za dezinfekciju ruku – idealno na ulasku u objekat, gdje trebaju biti postavljeni dispenzori – pumpe sa dezinfekcionim rastvorima na bazi alkohola koncentracije od 60% – 90%. Moguće je koristiti gotova sredstva posebno pravljena za ovu namjenu ili rastvor medicinskog alkohola iste koncentracije.

- Radnici ne treba da dolaze na posao ako imaju simptome respiratorne infekcije ili visoku temperaturu.

- U svakodnevnom radu radnici, posebno oni koji dolaze u kontakt sa novcem, treba da pooštre higijenu ruku, te da se strogo pridržavaju mjera propisanih od strane Instituta za javno zdravlje.

- U slučaju da koriste rukavice, treba da imaju dovoljne količine "običnih" najlonskih rukavica ili rukavica od latexa. Pooštrena higijena ruku se preporučuje i u slučajevima kada se rukavice ne nose.

- Potrebno je postaviti adekvatne postere – obavještenja o mjerama prevencije, simptomima infekcije kao i obavještenja o mjestima na kojima se ruke mogu dezinfikovati.

- Neophodno je osigurati socijalnu distancu kako ispred objekta, tako i u samom objektu. Istovremeno podsjecamo gradjane da je neophodno održavanje socijalne distance i ispred bankomata.

- Uzimajući u obzir da je NKT dozvolilo radno vrijeme u periodu od 7 do 22 časa, Operativni štab za podršku privredi preporučuje bankarskom i poštanskom sektoru da i rad svojih poslovnica usaglase sa novim radnim vremenom, kako bi se izbjeglo stvaranje gužve.

S obzirom da su prethodnih dana uočene nepravilnosti u poštovanju ovih mjera i da je bio veliki broj prijava građana po pitanju istog, koristimo priliku da obavijestimo da će u narednom periodu biti pojačan inspekcijski nadzor u bankama, tj. bankarskim poslovnicama, kao i Pošti Crne Gore.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo ekonomije, 21.04.2020.