Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ODLUKE O DAVANJU SAGLASNOSTI NA CJENOVNIK USLUGA ZA OPŠTA I POSEBNA PARKIRALIŠTA U PODGORICI: Planirano smanjenje cijene usluga u svim zonama, osim u prvoj, za stanare zgrada u pojedinim djelovima grada

24.02.2020.


Odbor za finansije, privredu i razvoj Glavnog grada predložio je lokalnom parlamentu usvajanje Predloga odluke o davanju saglasnosti na cjenovnik usluga za opšta i posebna parkirališta, kojom je predviđen niz izmjena.

Tom odlukom predviđen niz izmjena u cijeni za opšta i posebna parkirališta, a kojom je planirano smanjenje cijene usluga u svim zonama, osim u prvoj, za stanare zgrada u pojedinim djelovima grada.

Novi cjenovnik posebno je usmjeren na rješavanje problema parkiranja stanara u pojedinim djelovima grada, pa je povlašćena mjesečna cijena za zonu II pojeftinjena sa osam na sedam eura, za zonu III sa sedam na šest eura.

Navodi se da je utvrđena i zona IV u kojoj mjesečna pretplata iznosi samo pet eura, ali je cijena po započetom satu identična kao i u trećoj zoni 0,4 eura.

Cijena za zonu I ostala je nepromijenjena i iznosi deset eura na mjesečnom nivou.

Novoutvrđeni cjenovnik usluga usklađen je sa strateškim dokumentom za tu oblast Planom održive urbane mobilnosti Podgorice, pa je stoga na skoro svim posebnim parkiralištama povećana cijena po započetom satu za deset ili 20 centi.

Na taj način uprava Glavnog grada želi da rastereti strogi centar grada i zavede saobraćajni red u tom dijelu grada.

Najskuplja parking mjesta biće iza RK "Ražnatović" u Ulici Miljana Vukova, gdje je cijena po započetom satu 70 centi, baš kao i u neposrednoj blizini na Trgu Balšića.

Na parkingu ispred Gradskog stadiona, u Ulici Vaka Đurovića, parking će biti 60 centi, kao i u Ulici Serdara Jola Piletića, kod Uprave policije.

Cijena po započetom satu od 50 centi biće kod hotela Podgorica, u ulicama Ivana Milutinovića, Kane Radović, 19. decembra, Velimira Terzića i u Moskovskoj ulici.

Najjeftini parking u centru Podgorice i dalje će biti u Ulici Stanka Dragojevića, koji će biti 40 centi po započetom satu.

Takođe, cijena po započetom satu biće viša i u javnim garažama u centru grada, gdje će umjesto dosadašnjih 50 centi cijena biti 60 centi.

U obrazloženju te odluke navodi se da je dugogodišnjom implementacijom cjenovnika Društva ocijenjeno da je neophodno mijenjati sam koncept.

To je, kako se navodi, naročito potrebno u dijelu posebnih parkirališta, gdje su glavni parametri za određivanje cijena uređenost, odnosno neuređenost parkinga, a ne realni parametri poput lokacije samog parkinga, kapaciteta, saobraćajnih tokova u dijelu grada gdje se parkinzi nalaze, kao i potreba i zahtjeva korisnika.

Predlog odluke o davanju saglasnosti na cjenovnik usluga za opšta i posebna parkirališta naći će se na sjednici lokalnog parlamenta, koja je zakazana za ponedjeljak.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 21.02.2020.


Naslov: Redakcija