Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

UREDBA O DOPUNI UREDBE O BOJI I OZNAKAMA VOZILA I PLOVILA, NAORUŽANJU I POSEBNOJ OPREMI KOJI SE UPOTREBLJAVAJU ZA VRŠENJE POLICIJSKIH POSLOVA: Policijski službenici će na određenoj opremi, to jeste zaštitnoj kacigi, štitovima i zaštitnim sredstvima, balističkim prslucima i balističkim kacigama, imati natpis od kombinacije slova i/ili brojeva koji služi za identifikaciju policijskog službenika

24.02.2020.


U cilju ispunjavanja međunarodnih standarda u postupanju policijskih službenika, i onemogućavanja zloupotrebe i prekoračenja ovlašćenja od strane policijskih službenika, Vlada je donijela Uredbu o dopuni Uredbe o boji i oznakama vozila i plovila, naoružanju i posebnoj opremi koji se upotrebljavaju za vršenje policijskih poslova.

Na ovaj način, policijski službenici će na određenoj opremi, to jeste zaštitnoj kacigi, štitovima i zaštitnim sredstvima, balističkim prslucima i balističkim kacigama, imati natpis od kombinacije slova i/ili brojeva koji služi za identifikaciju policijskog službenika.

Dopune ove Uredbe preporučene su i podržane i od strane Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Uvođenjem oznaka na posebnoj opremi policijskih službenika nastavlja se proces uspostavljanja nove policijske kulture, koja će unaprijediti policijski integritet i odgovornost, te omogućiti efikasan nadzor i istrage.

Ovim se stvaraju, ne samo bolji uslovi za efikasnije i bezbjednije vršenje policijskih poslova, već će se i spriječiti, eventualne, zloupotrebe prilikom vršenja policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja, s obzirom da će građani sada u svakom trenutku znati podatke policijskog službenika sa kojim dođu u kontakt.

Dakle, dodatno je prepoznat značaj obilježavanja opreme policijskih službenika, jer je Ministarstvo unutrašnjih poslova još ranije propisalo da na uniformama službenika Sektora specijalne policije moraju biti istaknute slovno numeričke oznake koje omogućavaju njihovu identifikaciju.

MUP napominje da je ovo veoma važno za jačanje povjerenja građana u Policiju, kao i za dalju afirmaciju vladavine prava u Crnoj Gori.

Donošenjem Uredbe se ispunjavaju standardi Savjeta Evrope i Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo unutrašnjih poslova, 21.02.2020.


Naslov: Redakcija