Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZVRŠITELJI I SUDOVI BLOKIRALI 775 MILIONA EURA

22.05.2020.


Komisija za tržište kapitala evidentirala je tokom prošle godine netržišne transakcije vrijedne 803 miliona eura..

Najveći dio tog iznosa, 775 miliona eura, otpada na blokade i deblokade akcija na zahtjev sudova i izvršitelja. To se može vidjeti u godišnjem izvještaju o radu Komisije za tržište kapitala i stanju na tržištu kapitala, koji je prije nekoliko dana predat Skupštini Crne Gore.

Čak 96 odsto ukupne vrijednosti 2.275 netržišnih transakcija evidentiranih tokom prošle godine predstavljaju blokade i deblokade po nalogu sudova i izvršitelja.

"Netržišne transakcije se odnose na transakcije hartija od vrijednosti kao što su pokloni, nasljeđivanje, zaloga, sudska i vansudska poravnanja, kupoprodajni ugovori u okviru procesa privatizacije i druge transakcije koje se ne realizuju na regulisanom tržištu. Ostali pravni poslovi obuhvataju transfere pravnog sljedbeništa, transfere nenovčanog uloga, transfere transformacije fondova u skladu sa zakonom i transfere po osnovu ugovora. Riječ je o pravnom prenosu, u skladu sa zakonom, na osnovu kojeg se vrši promjena vlasničkih pozicija na računima hartija od vrijednosti", navodi se, između ostalog, u godišnjem izvještaju.

Prema podacima Komisije za tržište kapitala, na čijem čelu je Zoran Đikanović, tokom 2019. godine evidentirano je 430 transakcija, koje su se odnosile na blokade i deblokade na zahtjev sudova i javnih izvršitelja.

Najveći broj transakcija u prošloj godini odnosio se na plaćanje carina, njih 904 ukupne vrijednosti oko 2,1 milion eura. U istoj godini bilo je i 715 transakcija koje su se odnosile na nasljeđe, ukupne vrijednosti 5,18 miliona eura.

Kad su u pitanju zaloge bilo ih je 14 ukupne vrijednosti 7,3 miliona eura. Komisija bilježi da su tokom 2019. godine bile i tri transakcije preuzimanja, koje su dostigle vrijednost od 2,7 miliona eura.

Evidentirano je i 50 prinudnih prodaja (istiskivanja) od 298.599 eura.

U prošloj godini u Crnoj Gori je bilo i poklanjanja hartija od vrijednosti (HOV). Takvih transakcija bilo je 123 u iznosu od 581.901 euro.

U evidenciju Komisije za tržište kapitala upisano je i 10 transfera sopstvenih HOV, čiji iznos je dostigao skoro milion.

"Hartijama od vrijednosti najmanje je tokom 2019. godine plaćan porez 18 puta sa ukupnim iznosom od 94.410 eura. Ostalih transakcija bilo je šest i one su evidentirane na iznos od 5,69 miliona eura", navodi se u godišnjem izvještaju o radu Komisije za tržište kapitala i stanju na tržištu kapitala, koji je napisan na 116 strana.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.05.2020.