Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PORESKA UPRAVA: Naplata PDV-a veća za dva miliona eura

21.05.2020.


Poreska uprava je u aprilu, u jeku korone virusa, naplatila 69,02 miliona eura, što je 25 miliona manje nego u istom mjesecu prošle godine. Podbacila je naplata poreza i doprinosa, ali je zato od PDV ubrano dva miliona eura više, a milion od poreza na dobit pravnih lica. To su ukazali iz Poreske uprave.

"Ukupna naplata prihoda u aprilu iznosilia je 69.021.551 eura što je za oko 25 miliona eura manje u odnosu na april 2019. Glavni razlog je naplata po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, gdje je zabilježeno smanjenje prihoda od oko 23 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine", objasnili su iz Poreske uprave.

Za razliku od njih, kod naplate PDV-a nastavljen je rast i u aprilu.

"Od poreza na dodatu vrijednost nastavljen je trend rasta u odnosu na ostvarenje iz prošle godine, te je tokom aprila po tom osnovu zabilježena bruto naplata u iznosu od 17.424.954 eura, što je 2 miliona eura više nego u aprilu 2019", pojasnili su iz ove institucije.

Ovaj podatak ukazuje, kako ocjenjuju iz Poreske uprave, da uprkos poteškoćama nastalim zbog pandemije zarazne bolesti kovid-19 ukupni oporezivi promet u privredi nije smanjen.

"On je preusmjeren na djelatnosti koje su poslovale u ovom periodu", ističu u Poreskoj upravi.

U aprilu je, kako navode, nastavljen dobar trend naplate poreza na dobit pravnih lica.

"Po tom osnovu prihodovano je bruto 8.827.521 eura, što je milion eura više nego u aprilu 2019", ukazali su iz Poreske uprave.

Podsjetimo da je Poreska uprava zaključno sa martom ove godine ukupno naplatila 281,76 miliona, što je 19 miliona više nego u istom period prošle godine.

Oni su tada objasnili da su ti podaci rezultat njihovog napora da i sa značajno manjim brojem zaposlenih, zbog mjera za prevenciju širenja bolesti kovid-19 izazvane korona virusom, obezbijede uspješnu realizaciju aktivnosti na naplati prihoda.

"To je i pokazatelj visokog stepena poštovanja poreskih propisa kod najznačajnijeg broja poreskih obveznika, koji su uprkos otežanim uslovima za poslovanje izmirili dospjele obaveze u skladu sa zakonom", objasnili su tada iz PU.

Na PU je, kako su saopštili njeni predstavnici, težak zadatak da obezbijedi kontinuitet naplate javnih prihoda, neophodnih za finansiranje svih potreba u društvu, a da pri tom svojim mjerama propisanim zakonom ne doprinese pogoršanju već teške situacije u kojoj se ekonomija zbog epidemije trenutno nalazi.

"Imajući u vidu napore Vlade da u maksimalnoj mogućoj mjeri podrži privrednike kako bi se omogućio njihov opstanak na tržištu i očuvanje radnih mjesta tokom trajanja epidemije, PU očekuje da će i naredni period obilježiti visok stepen poreske discipline", saopšteno je tada.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 19.05.2020.


Naslov: Redakcija