Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PROGRAM EKONOMSKIH REFORMI (PER) CG ZA PERIOD OD 2020. DO 2022. GODINE: Evropska komisija ocijenila da je dokument dobrog kvaliteta

21.02.2020.


Program ekonomskih reformi (PER) Crne Gore za period od ove do 2022. godine u potpunosti je konzistentan i pripremljen u skladu sa metodologijom koju propisuje Evropska komisija (EK), ocijenili su njeni predstavnici, navodeći da je taj dokument dobrog kvaliteta.

Iz Ministarstva finansija ukazali su da su predstavnici EK boravili u posjeti tom resoru, a povodom ocjene PER Crne Gore od ove do 2022. godine.

"Predstavnici EK stavili su akcenat na kvalitet PER za period od ove do 2022. godine i istakli da je u potpunosti konzistentan i pripremljen u skladu sa metodologijom koju propisuje EK", rekli su iz Ministarstva finansija.

Kako su naveli, kvalitet dokumenta pozdravljen je kako sa suštinskog, tako i sa tehničkog aspekta.

Iz Ministarstva su ukazali da su predstavnici EK pohvalili napore Vlade u sprovođenju mjera fiskalne konsolidacije, koje su u prethodnom periodu dale značajne rezultate i dodatno doprinijele jačanju održivosti javnih finansija.

"Pored navedenog, a u cilju daljeg jačanja konkurentnosti, privrednog razvoja i fiskalne održivosti, tema sastanka bila je i prateća agenda strukturnih reformi sadržanih u Programu", piše u saopštenju.

Kako se navodi, set od 18 prioritetnih strukturnih reformi, sublimiranih u osam prioritetnih oblasti, ocijenjen je kao koncizan i adekvatno pozicioniran.

Ministar finansija Darko Radunović dao je osvrt na makroekonomski i fiskalni okvir, kao i na prateću agendu strukturnih reformi.

"Zahvalni smo na pruženoj ekspertskoj pomoći i otvoreni za nove preporuke i sugestije koje bi u budućem periodu, u vidu mjera, postale sastavni dio dokumenta", ukazao je Radunović.

On je naveo da Ministarstvo finansija sprovodi aktivnosti na jačanju makroekonomske stabilnosti i sprovođenju strukturnih reformi.

"Jedan od rezultata fiskalne konsolidacije, kombinovane sa povećanjem privredne aktivnosti, je projektovano povećanje prihoda budžeta i smanjenje budžetskih izdataka u narednom srednjeročnom periodu", ukazao je Radunović i naglasio da su u fokusu borba protiv sive ekonomije i optimizacija broja izvršilaca u javnom sektoru.

PER za period od ove do 2022. godine usvojen je na sjednici Vlade, 16. januara ove godine, i najvažniji je dokument u ekonomskom dijalogu sa Evropskom Unijom.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 18.02.2020.


Naslov: Redakcija