Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O SUDSKOM SAVJETU I SUDIJAMA: Zakon zabranjuje da funkciju predsjednika suda obavlja osoba koja je prethodno dva puta bila birana na to mjesto

21.02.2020.


Sudski savjet prošle godine nezakonito je sproveo izbor čak pet predsjednika osnovnih sudova i predsjednice Vrhovnog suda, koji su već dva ili više puta obavljali dužnost predsjednika istih sudova. Najnoviji slučaj izbora sudije uprkos zakonskoj odredbi, desio se na Žabljaku, gdje predsjednik Osnovnog suda počinje peti mandat, ističu u Akciji za ljudska prava (HRA).

Sudski savjet je na posljednjoj sjednici, održanoj 7. februara, izabrao sudiju Mihaila Anđelića za predsjednika Osnovnog suda na Žabljaku, iako je on do sada bio biran na tu funkciju četiri puta.

Kako se navodi u saopštenju HRA, izborom Anđelića po peti put za predsjednika istog suda, Sudski savjet je postupio suprotno Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama ("Sl. list CG", br. 11/2015, 28/2015 i 42/2018), koji zabranjuje da funkciju predsjednika suda obavlja osoba koja je prethodno dva puta bila birana na to mjesto.

"Podsjećamo da je Sudski savjet prošle godine nezakonito sproveo izbor čak pet predsjednika osnovnih sudova i predsjednice Vrhovnog suda, koji su već dva ili više puta obavljali dužnost predsjednika istih sudova. Tako su, uprkos zakonskom ograničenju od dva mandata, za treći mandat izabrani Milica Jovović, predsjednica Osnovnog suda u Danilovgradu, Radule Piper, predsjednik Osnovnog suda u Bijelom Polju, Hilmija Sujković, predsjednik Osnovnog suda u Plavu, i Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda, za čiji izbor postoji i ustavna zabrana. Takođe, za predsjednike Osnovnog suda u Rožajama i Osnovnog suda u Kotoru izabrani su sudije Zahit Camić i Branko Vučković koji funkcije predsjednika sada obavljaju u čak šestom i osmom mandatu", napominju u HRA.

Kako se dodaje, pred Upravnim sudom je u toku spor po tužbi sudije Predraga Krstonijevića, protivkandidata predsjedniku Branku Vučkoviću, koji je, pored ostalog, osporio i kršenje zabrane prekomjernog izbora iste osobe za predsjednika istog suda.

"Grupa država protiv korupcije (Groupe d’Etats contre la corruption – GRECO) Savjeta Evrope, koju čini 50 država, preporučila je Crnoj Gori da ograniči prekomjernu koncentraciju ovlašćenja u pravosuđu i nedavno je u tom smislu kritikovala treći izbor Vesne Medenice na funkciju predsjednice Vrhovnog suda, kao i izbor predsjednika sudova koji su birani bar tri puta na funkcije predsjednika istih sudova", podsjećaju u HRA.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 17.02.2020.


Naslov: Redakcija