Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CENTRALNA BANKA CG: Osigurati zakonski osnov za restrukturiranje kredita

19.03.2020.


Poslovne banke nastavljaju sa kreditnom aktivnošću, a Centralna banka Crne Gore (CBCG) osiguraće zakonski osnov koji bi ih relaksirao da restrukturiraju kredite čije je kašnjenje opravdano, odnosno uzrokovano posljedicama novonastale situacije.

To je saopšteno nakon sastanka guvernera CBCG Radoja Žugića i predstavnika poslovnih banaka u Crnoj Gori.

Kako su ukazali iz CBCG, sastanak je iniciran u cilju razmatranja aktuelne situacije koja se odnosi na povećani nivo rizika od pojave korona virusa (COVID-19) u Crnoj Gori i definisanja aktivnosti u pravcu očuvanja finansijske stabilnosti.

"Banke su izvijestile da se, u skladu sa preporukama Vlade i Instituta za javno zdravlje, preduzimaju sve preventivne mjere usmjerene, najprije, na zaštitu zdravlja zaposlenih i ukupne crnogorske populacije, kao i na očuvanje kontinuiteta poslovanja, odnosno obezbjeđivanje redovnog i nesmetanog funkcionisanja banaka", kaže se u saopštenju.

Kako su ukazali, iako je riječ o delikatnoj situaciji koja za svaki privredni subjekt predstavlja veliki izazov, banke su, proaktivnim i odgovornim djelovanjem, obezbijedile da nema zastoja, niti ikakvih smetnji u pružanju bilo kog servisa građanima i privredi.

"Dodatnu sigurnost uliva činjenica da se ova situacija desila u trenutku kada bankarski sektor u Crnoj Gori ima veoma kvalitetne indikatore, u vidu adekvatne kapitalizovanosti i snažne likvidnosti", kaže se u saopštenju.

Konstatovano je i da su sve banke obezbijedile mehanizme za redovno snabdijevanje bankomata gotovinom i da su privremeno ukinute naknade za podizanje novca na bankomatima, kao i naknade za korišćenje elektronskih plaćanja.

"Vodeći se principima društvene odgovornosti i prepoznajući da aktuelna situacija može imati negativne posljedice na privredu, na sastanku je bilo riječi i o načinima na koje bi bankarski sektor mogao da pruži doprinos lakšem prevazilaženju potencijalnih problema u ekonomiji", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je zaključeno da banke nastavljaju sa kreditnom aktivnošću, dok će CBCG osigurati zakonski osnov koji bi relaksirao banke da restrukturiraju kredite čije je kašnjenje opravdano, tj. uzrokovano posljedicama novonastale situacije.

"Žugić je istakao da banke mogu računati na punu podršku CBCG i dodao da će se komunikacija sa bankama u narednom periodu dodatno intenzivirati", kaže se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 16.03.2020.


Naslov: Redakcija