Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O TURIZMU I UGOSTITELjSTVU: Neophodna bolja zaštita putnika od prevara agencija

20.02.2020.


Sve je više prevarenih građana od turističkih agencija. Posljednji slučaj je agencija "In travel" iz Podgorice koja je uzela novac od 50 građana, a koji su za uzvrat dobili lažne avionske karte i rezervacije hotela. Stručnjaci upozoravaju da Zakon o turizmu i ugostiteljstvu ("Sl. list CG", br. 2/2018, 4/2018 - ispr., 13/2018, 25/2019 i 67/2019 - dr. zakon) mora predvidjeti veće kazne za takve agencije, kao i da bankarske garancije za obeštećenje putnika moraju biti mnogo veće.

Dugo planirano porodično putovanje za Pariz Bogdanovićima iz Kotora nije se ostvarilo. Iako su agenciji "In travel" uredno platili, fotografija sa Ajfelovog tornja na žalost moraće da sačeka neku drugu priliku.

"Tražila sam potvrde karte, rekla je to će naknadno, kontaktirala sam hotel javili su mi da ne postoji rezervacija i da ne sarađuju sa tom agencijom", ukazala je Milena Bogdanović.

Ne samo što nijesu pošli na planirano putovanje nego i novac koji su za njega dali nije im vraćen. Zato je Milena pomoć morala da traži na drugoj adresi.

"Pozvala sam inspekciju, pitali su me da li imam papir kojim sam ugovorila putovanje, ali ja nisam mogla da se naplatim", priča Bogdanović.

Osim Milene, još 50 ljudi je prevareno na sličan način od "In travel" agencije. Protiv nje svi oni su podnijeli krivične prijave. Dok oni čekaju okončanje postupka, drugima bi ovo iskustvo trebalo biti za nauk.

"Putnici moraju sklopiti ugovor za svaki aranžman i vidjeti jesu li zaštićeni", navodi Orhan Hodžić iz Asocijacije turističkih agencija.

Zakon ne štiti dovoljno putnike jer su niske bankarske garancije kojima se mogu putnici obeštetiti.

"Iznos bankarskih garancija mora biti veći. U Hrvatskoj je 300.000 minimum, kod nas iznosi bankarskih garancija subagent plaća 15.000, a turoperator 15.000", navodi Hodžić.

Ovu oblast morao bi bolje regulisati zakon o turizmu, od strože kontrole za izdavanje licenci pa do većih kazni za one koje na ovaj način nasamare građane.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Milena Radulović, 17.02.2020.


Naslov: Redakcija