Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OMOGUĆEN ELEKTRONSKI UPIS U VRTIĆE, OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE

19.05.2020.


Ministarstvo prosvjete je, uz pomoć UN kancelarija u Crnoj Gori, u rekordnom roku pripremilo elektronsku platformu za upise vrtiće, osnovne i srednje škole, čime će upisna procedura biti značajno olakšana i usklađena sa epidemiološkom situacijom, poručili su ministar prosvjete dr Damir Šehović i rezidentna koordinatorka sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni.

Kako je najavljeno, sva tri upisa smještena su na jednu platformu, a adresa je: www.upisi.edu.me. Elektronski upis u osnovne škole počinje u ponedjeljak, 18. maja, elektronski upis u vrtiće počinje 26. maja, a elektronski upis u srednje škole 29. juna. Svi detalji biće dostupni na pomenutom sajtu, ali i sajtu Ministarstva prosvjete, a biće objavljena i uputstva za korišćenje servisa, iako je on izuzetno jednostavan.

"Drago mi je što smo u prilici da predstavimo elektronske upise, nešto što o čemu smo već nekoliko godina govorili, a što smo uspjeli da završimo za samo nekoliko nedjelja. Dakle, pripremili smo e-platformu za upise u vrtiće, osnovne i srednje škole na isti način kako smo to učinili sa #UciDoma: u rekordnim rokovima", poručio je ministar i dodao: "Cijenim da je kriza izvukla iz nas ono najbolje, ali i nas je podstakla da krenemo još hrabrije u pravcu digitalizacije".

Šehović je istakao da je će elektronski upis biti veoma jednostavan, dostupan i da je koncipiran tako da, u najvećoj mogućoj mjeri smanjuje unos podataka od strane samog korisnika. "Velika prednost elektronskog upisa jeste to što sve završavate iz svog doma, te što su servisi dostupni 24 sata. Takođe, sistem je koncipiran tako da, u najvećoj mogućoj mjeri skraćuje i samu elektronsku proceduru, jer se mnogi podaci preuzimaju automatski iz postojećih baza podataka, kako ih roditelji ne bi morali unositi", poručio je Šehović, dodavši: "Tako se na primjer, pored izvoda iz knjige rođenih i potvrda od Centra za socijalni rad, iz već postojećih baza preuzimaju: podaci o opštem uspjehu učenika; uspjehu na eksternoj provjeri i uspjehu iz predmeta od značaja; te podaci o diplomi Luča kao i o ostvarenim nagradama koje dodjeljuje Ispitni centar, odnosno najveći dio dokumentacije. Da sumiram: pokušali smo da pojednostavimo šve što se moglo pojednostaviti.

Ministar je rekao da svako djelovanje Ministarstva na polju digitalizacije ide u dva pravca: servisi za djecu i roditelje koji će im pomoći da uštede dragocjeno vrijeme, te u pravcu razvijanja digitalne učionice, koja podrazumijeva prije svega nove sadržaje za učenje. "Drugim riječima, kad kažemo "digitalizacija", to ne znači ostavljanje djece same satima pred ekranom, već korišćenje tehnologije za uštedu vremena roditeljima, te jasnije približavanje gradiva djeci".

Rezidentna koordinatorka sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni saopštila je da je crnogorski sistem obrazovanja u posljednja dva mjeseca jasno pokazao kako tehnologija može da se upotrijebi u svrhu pružanja obrazovnih mogućnosti za sve.

Da bi se roditeljima omogućilo da bezbjedno i blagovremeno upišu djecu u osnovnu školu i vrtiće, UNDP je zahvaljujući sredstvima Evropske unije kreirao novi elektronski servis, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom javne uprave. Ovo je dugoročno digitalno rješenje koje će olakšati postupak i roditeljima i djeci, a i upravama škola. Troši se manje vremena i manje papira, a sve se može obaviti iz udobnosti vašeg doma" rekla je ona i dodala da je e-upis automatizovan i oslanja se na Nacionalni sistem za razmjenu podataka koji su zajednički uspostavili UNDP i Ministarstvo javne uprave, uz finansijsku podršku EU.

Mekluni je naglasila važnost dugogodišnje podrške UNICEF-a sektoru obrazovanja, posebno ističući tekuću podršku unapređenju kvaliteta učenja na daljinu i onlajn upisu u sve nivoe obrazovanja. Ona je podsjetila da je pandemija COVID-19 ostavila 1,5 milijardi djece i mladih van škola, i dodala da je Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao sve vlade i donatore da daju prioritet obrazovanju za svu djecu u skladu sa Ciljem održivog razvoja 4 – Obrazovanje za sve.

Komunikacija ili kampanja za sve elektronske upise vršiće se pod sloganom Upiši.me. Niti jedan građanin ne treba da ima bojazan da neće imati uslova ili pak da neće znati da ispuni obavezu u vezi sa e-upisom, jer će službe škole, ali i samog Ministarstva, konstantno biti na raspolaganju.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo prosvjete, 15.05.2020.


Naslov: Redakcija