Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AKCIZAMA: Predlaže se visina akcize za etil alkohol od 1,25 hiljada EUR po hektolitru čistog alkohola, a na gazirana pića 25 EUR po hektolitru

18.02.2020.


Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je Skupštini da usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim se predviđa njihovo zadržavanje na prošlogodišnjem nivou kada su u pitanju etil alkohol i gazirana pića.

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija, Biljana Peranović, rekla je da se, kada su u pitanju alkoholni proizvodi i gazirana pića sa dodatkom šećera, izmjenama Zakona predlaže zadržavanje akciznog kalendara na nivou iz prošle godine.

Izmjenama se predlaže visina akcize za etil alkohol od 1,25 hiljada EUR po hektolitru čistog alkohola, a na gazirana pića 25 EUR po hektolitru.

Vlada je predložene izmjene i dopune Zakona dostavila u skupštinsku proceduru pred kraj prošle godine, ali parlament nije uspio da raspravlja o njima.

Zbog toga su, prema tadašnjem akciznom kalendaru, akcize na etil alkohol, gazirana pića, cigarete, fino rezani i nesagorijevajući duvan i ugalj od 1. januara povećane. Akcize na etil alkohol su povećane sa 1,25 hiljada EUR na 1,5 hiljada EUR po hektolitru, a na gazirana pića sa 25 EUR na 30 EUR po hektolitru.

Peranović je ukazala da se najnovijim izmjenama smanjuju akcize ne tečnost za punjenje elektronskih cigareta u cilju stvaranja povoljnih uslova za egzistiranje firmi na crnogorskom tržištu, kao i suzbijanja nelegalne trgovine tim proizvodom.

Zakonom se predlaže i uvođenje u akcizni sistem malih nezavisnih pivara koje na godišnjem nivou proizvode do pet hiljada hektolitara.

Izmijenjena je i akciza na tečni naftni gas (TNG), tako što su uvedene dvije vrste.

"Akciza će, kada se TNG koristi za motorni pogon, iznositi 125 EUR na hiljadu kilograma, a kada se koristi za industrijske i komercijalne svrhe i grijanje 42,25 EUR na hiljadu kilograma", objasnila je Peranović.

Do sada su bile definisane tri vrste akcize i to kod motornog goriva 125 EUR, za industrijske i komercijalne svrhe 58,5 EUR i za grijanje 26 EUR.

Izmjenama se predlaže i uvođenje oslobođenog akciznog korisnika i to je kada su u pitanju ribolovni plovni objekti i poljoprivredne mašine koje se koriste na gazdinstvima.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 13.02.2020.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija