Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU MARAKEŠKOG UGOVORA ZA OLAKŠANJE PRISTUPA OBJAVLJENIM DJELIMA ZA OSOBE KOJE SU SLIJEPE, SLABOVIDE ILI IMAJU DRUGE POTEŠKOĆE U KORIŠĆENJU ŠTAMPANIH MATERIJALA: Predviđen olakšan i povećan pristup knjigama, časopisima i drugim štampanim materijalima za populaciju koja ima poteškoće u čitanju štampanih materijala

17.03.2020.


Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o potvrđivanju Marakeškog ugovora za olakšanje pristupa objavljenim djelima za osobe koje su slijepe, slabovide ili imaju druge poteškoće u korišćenju štampanih materijala.

Marakeški ugovor zahtijeva od ugovornih strana da se obezbijedi ograničenje ili izuzeće u odnosu na autorsko pravo, kako bi se omogućilo "korisnicima" ili "ovlašćenim subjektima" da urade sve izmjene koje su potrebne kako bi se napravila kopija nekog djela u pristupačnom fomatu za osobe sa teškoćama u pristupu štampanim djelima.

Ugovorne strane obavezne su i da omoguće prekograničnu razmjenu onih pristupačnih kopija koje su napravljene u skladu sa ograničenjima i izuzecima iz Marakeškog ugovora, ili u skladu sa zakonom.

Sprovođenjem novih zakonskih normi biće znatno olakšan i povećan pristup knjigama, časopisima i drugim štampanim materijalima za populaciju koja ima poteškoće u čitanju štampanih materijala, a, samim tim, obezbijediće se i bolji pristup obrazovanju i poboljšana socijalna integracija i kulturna participacija ove ranjive kategorije građana.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 12.03.2020.


Izvod iz vjesti, Naslov: Redakcija