Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

COVID-19: Obavještenja trgovačkim lancima, za prevoznike koji obavljaju međunarodni linijski prevoz putnika, za prevoznike koji obavljaju prevoz putnika i autobuske stanice

17.03.2020.


U skladu sa mjerama koje je propisao Institut za javno zdravlje, Ministarstvo ekonomije obavještava sve trgovačke lance, markete kao i druge prodajne objekte da postupaju na sledeći način:

- Obezbjediti mjesta za dezinfekciju ruku – idealno na kasama na kojima treba da budu postavljeni dispenzori – pumpe sa dezinfekcionim rastvorima na bazi alkohola koncentracije od 60% – 90%. Moguće je koristiti gotova sredstva posebno pravljena za ovu namjenu ili rastvor medicinskog alkohola iste koncentracije.

- Radnici u marketima ne treba da dolaze na posao ako imaju simptome respiratorne infekcije ili visoku temperaturu.

- U svakodnevnom radu radnici, posebno oni koji dolaze u kontakt sa novcem, treba da pooštre higijenu ruku, te da se strogo pridržavaju mjera propisanih od strane Instituta za javno zdravlje.

- U slučaju da koriste rukavice, treba da imaju dovoljne količine "običnih" najlonskih rukavica ili rukavica od latexa. Pooštrena higijena ruku se preporučuje i u slučajevima kada se rukavice ne nose.

- Nošenje maski na radnom mjestu za radnike u marketima, kao i za druge osobe koje nemaju simptome se trenutno ne preporučuje.

- Potrebno je postaviti adekvatne postere – obavještenja o mjerama prevencije, simptomima infekcije kao i obavještenja o mjestima na kojima se ruke mogu dezinfikovati.

Prevoznici kojima su izdate dozvole za međunarodni autobuski linijski prevoz putnika, zbog mjera koje se sprovode radi sprečavanja širenja Coronavirus-a (COVID - 19), prevoz putnika na registrovanim međunarodnim linijama na kojima je potrebno obustaviti održavanje istih, Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, kao nadležnom državnom organu za izdavanje dozvola za međunarodni linijski prevoz, potrebno je da dostave obavještenje o svim međunarodnim redovnim linijama, za koje procjenjuju da ih nije moguće održavati, zbog ograničenja prelaska državnih granica, odnosno putovanja u države gdje zabrana putovanja postoji.

Obavještenje o privremenoj obustavi prevoza, potrebno je dostaviti elektronski putem na e-mail adrese: dalibor.milosevic@msp.gov.me, odnosno bojan.radoman@msp.gov.me i navesti relaciju, naziv kooperanata, broj dozvole i registarski broj linije, kao i vremenski period na koji će prevoznik obustaviti održavanje reda vožnje, odnosno izmijeniti red vožnje.

O privremenoj obustavi prevoza na određenoj liniji, odnosno izmjeni reda vožnje, prevoznici su dužni informisati putnike preko autobuskih stanica koje koriste po redu vožnje, i na drugim pogodnim načinima infomisanja.

Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju ("Sl. list CG", br. 71/2017 i 67/2019) članom 71 propisano je, za vrijeme važenja reda vožnje međunarodni linijski prevoz putnika može se privremeno obustaviti ili red vožnje izmijeniti zbog, prekida saobraćaja usljed nastupanja okolnosti koje se nijesu mogle predvidjeti, a čije se posljedice nijesu mogle otkloniti (viša sila) ili izvođenja radova na rekonstrukciji puta i sprovođenja mjera organa uprave koje neposredno utiču na ograničavanje saobraćaja, dok razlozi za ograničavanje postoje.

Kako je riječ o privremenim mjerama koje se sprovode radi zaštite zdravlja ljudi, prevoznici koji dostave obavještenje o obustavi prevoza, odnosno izmjeni reda vožnje u međunarodnom autobuskom linijskom prevozu, neće biti sankcionisani za vremenski period u kojem su vanredne okolnosti na snazi.

Imajući u vidu trenutnu situaciju sa Corona virusom COVID-19, kao i činjenicu da je virus evidentiran u značajnom broju država u regionu, u cilju sprovođenja preventivnih mjera radi sprečavanja moguće pojave virusa na teritoriji Crne Gore, Institut za javno zdravlje Crne Gore u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. list CG", br. 12/2018) predlaže dodatne mjere koje je potrebno sprovesti od strane prevoznika koji obavljaju prevoz u međunarodnom i unutrašnjem drumskom saobraćaju, kao i od strane autobuskih stanica.

Mjera:

Uvođenje obavezne dnevne dezinfekcije sredstava koja se koriste u javnom prevozu-autobusa, auto-taxi vozila i drugih prevoznih sredstava, kao i autobuskih stanica na dnevnom nivou.

Takođe, neophodno je da svi subjekti prate saopštenja Instituta i zdravstvenih vlasti. Više informacija na linku https://www.ijzcg.me/


IZVOR: Vebsajtovi ministarstava ekonomije i saobraćaja i pomorstva 13. i 14.03.2020.


Naslov: Redakcija