Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PAKET MJERA EKONOMSKOG OPORAVKA OD PANDEMIJE KORONA VIRUSA: Ekonomisti podržali ekonomske mjere

16.04.2020.


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković razgovarao je sa uglednim crnogorskim ekonomistima i profesorima Veselinom Vukotićem, Božom Mihailovićem, Igorom Lukšićem, Gordanom Đurović, Anđelkom Lojpurom, Nikolom Milovićem i Vasilijem Kostićem o predlogu mjera Vlade u cilju pružanja podrške privredi, zaposlenim i socijalno ugroženim građanima, sa posebnim akcentom na buduće aktivnosti u cilju oporavka i daljeg razvoja ekonomije.

Učesnici sastanka su u potpunosti podržali Vladine ekonomske mjere ocijenivši ih pravovremenim, odmjerenim i odgovornim. Pozitivnim smatraju i to što su mjere oročene i precizno usmjerene na one kojima je podrška sada najpotrebnija, vodeći računa o održivosti javnih finansija.

Na višečasovnom sastanku je razgovarano o srednjoročnim i dugoročnim mjerama za podsticanje razvoja i očuvanje standarda građana. Sagovornici su se saglasili da će u narednom periodu važnu ulogu u održavanju likvidnosti realnog sektora imati bankarski sistem i Investiciono-razvojni fond. Zajednički je konstatovana i potreba vizije održivog razvoja u budućnosti, zasnovana na nauci, inovacijama i digitalizaciji kao ključnim preduslovima daljeg napretka.

Premijer Marković je ukazao da država predano radi da bi odgovorila izazovima koje je pandemija koronavirusa stavila pred Crnu Goru, ali i cio svijet, te kako bi čuvajući zdravlje građana omogućila i određen stepen ekonomske aktivnosti i stvorila pretpostavke za adekvatan oporavak crnogorske ekonomije.

"Dragocjen nam je vaš pristup i sugestije za kreiranje budućih mjera koje će podstaći razvoj crnogorske ekonomije i na nov i inovativan način. Ova situacija nam je pokazala da naša administracija može biti efikasna, da u institucijama imamo kvalitet i da su one održive", ukazao je predsjednik Marković.

Ugledni crnogorski ekonomisti su na poziv premijera pokazali spremnost da u punom kapacitetu pomognu svojim sugestijama i konkretnim predlozima za donošenje adekvatnih mjera u cilju bržeg oporavka i stavarnja podsticajnog poslovnog ambijenta kao preduslova daljeg razvoja.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, ministar finansija Darko Radunović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 13.04.2020.


Naslov: Redakcija