Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA: Odustalo se od uvođenja instituta zloupotrebe prava i izmjene pravila o troškovima u upravnom postupku i upravnom sporu, po kojima bi svaka strana snosila svoje troškove, bez obzira na uspjeh

16.04.2020.


Vlada Crne Gore i Ministarstvo javne uprave, nakon završetka dodatnih konsultacija o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama prihvatili su inicijativu više NVO i medija, pa će se, umjesto održavanja video konferencije održati okrugli sto ili sličan događaj otvorenog tipa, kada se za to steknu uslovi, kako je to inicijalno i bilo planirano.

Podsjećamo da je uključivanje javnosti i u ovoj fazi pripreme zakona proizašlo nakon razgovora predsjednika Vlade, NVO i medija u okviru dijaloga "Savez za Evropu", kako bi se javnost upoznala sa inoviranim tekstom zakona i još jednom preispitala predložena rješenja prije upućivanja Predloga zakona na utvrđivanje Vladi.

Međutim, imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju i nemogućnost održavanja Okruglog stola, kako je inicijalno planirano, objavljen je javni poziv za dodatnim konsultacijama o inoviranom tekstu zakona. Dodatne konsultacije su produžene i trajale su do 13. aprila.

Još jednom želimo da naglasimo da je javni poziv za dodatnim konsultacijama, u okviru koje bi održali i video konferenciju sa svim zainteresovanim učesnicima, planiran u formi online konsultacija koja je u ovim vanrednim okolnostima bila preporučeni, optimalni i bezbjedni kanal komunikacije koji se uspješno koristi i u redovnim okolnostima.

Želimo da naglasimo da su tokom čitavog procesa pripreme Nacrta zakona Vlada Crne Gore i Ministarstvo javne uprave uvažavali potrebe javnosti, prije svega, NVO i medija, kroz produžetak javne rasprave i organizaciju dodatnih konsultacija, iako to nije propisana obaveza niti dosadašnja praksa u pripremi zakona. Cilj je bio upravo da NVO i mediji kojima je ovaj zakon ključni alat u istraživačkom radu budu uključeni i u ovoj fazi pripreme zakona, jer su se već formalno stekli uslovi da Vlada razmatra predložena rješenja.

Podsjećamo, takođe, da u sadašnjoj verziji Nacrta zakona koja po ocjenama Evropske komisije može da bude dostavljena Vladi, a u odnosu na prvi Nacrt zakona koji je bio na javnoj raspravi, usvojeni su brojni predlozi NVO i EK. Tako su dvije ključne sugestije razmotrene i prihvaćene i odustalo se od uvođenja instituta zloupotrebe prava i izmjene pravila o troškovima u upravnom postupku i upravnom sporu, po kojima bi svaka strana snosila svoje troškove, bez obzira na uspjeh.

Vjerujem da smo još jednom potvrdili iskrenu posvećenost Vlade Crne Gore i Ministarstva javne uprave saradnji i dijalogu sa NVO i medijima, posebno u kontekstu unapređenja transparentnosti javnih politika.


IZVOR: Vebsajt Ministarstva javne uprave, 14.04.2020.


Naslov: Redakcija