Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KREDITI INVESTICIONO-RAZVOJNOG FONDA: Subvencijama se umanjuje kreditna obaveza. Ako je preduzeće korisnik državne subvencije za plate, IRF isplaćuje razliku od iznosa subvencije do iznosa ukupno isplaćene neto zarade, koju daje poslodavac

15.05.2020.


Firme kojima su odobreni krediti Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za plate i rješavanje ostalih problema u poslovanju izazvanih koronavirusom, a prijavili su se za državnu subvenciju za zarade zaposlenih - dobijaju je tako što se za toliko umanjuje zaduženje kod IRF-a.

Za korisnike tih kredita, kada se uvaži njihov zahtjev za subvenciju, država novac uplaćuje IRF-u i za toliko treba da se umanji kreditna obaveza firmama i preduzetnicima koji su već isplatili zarade iz povoljnijih kredita. To je objašnjeno u Vladi, navodeći da se od IRF-a očekuje da sve reguliše aneksima ugovora.

Iz IRF-a je saopšteno da će se kombinacijom mjera subvencija na minimalne zarade i kreditnom linijom obuhvatiti što više malih preduzetnika i njihovih zaposlenih. Naveli su da ako je preduzeće korisnik državne subvencije za plate, IRF isplaćuje razliku od iznosa subvencije do iznosa ukupno isplaćene neto zarade, koju daje poslodavac.

"Za subvencije od 70 odsto i 50 odsto - od minimalne zarade razliku od 30%, odnosno 50% u bruto iznosu IRF može pokriti preko kredita", saopšteno je iz IRF-a koji mjerom Vlade odobrava kredite za likvidnost zbog aktuelnih, a ne problema iz prošlosti.

Za zaposlene iz zatvorenih djelatnosti i turistički sektor subvencija države je 100 odsto - 222 eura za april i maj, a poslodavac se oslobađa dažbina od 142 eura. Za ugrožene djelatnosti je 111 eura plus sa 71 euro se oslobađa poslodavac obaveza, a za kategorije od 70% zaposleni dobija 155 eura i posladavac se oslobađa 100 eura poreza.

IRF je od 25. marta do 8. maja dobio 920 zahtjeva, od čega je odobrio 243 kredita od ukupno 44,9 miliona eura, dok je 188 zahtjeva u proceduri obrade.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Marija Mirjačić, 09.05.2020.


Naslov: Redakcija