Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA ZAKONA O POSREDOVANJU PRI ZAPOŠLJAVANJU I PRAVIMA ZA VRIJEME NEZAPOSLENOSTI: Osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade nezaposlenom trebalo bi vezati za prosjek osnovne neto zarade ostvarene u šestomjesečnom periodu prije prestanka radnog odnosa

15.05.2020.


U skupštinskoj proceduri nalazi se Predlog zakona o izmjenama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, koji bi, prema navodima predlagača, trebalo da stvore ključne pretpostavke za uspostavljanje principa pravičnosti u pogledu iznosa novčane naknade za osobe koje su ostale bez posla.

Poslanica Branka Bošnjak, ukazala je na nepravednost postojećeg Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti ("Sl. list CG", br. 24/2019), i u očekivanju da će kriza izazvana pandemijom koronavirusa prouzrokovati rast broja nezaposlenih.

"Predloženim izmjenama stvara se normativni osnov za uspostavljanje pravednijeg i pravičnijeg obračuna novčane naknade za nezaposlene, kako bi država pomogla toj kategoriji socijalno ugroženih, posebno sada kad se očekuje neminovan rast broja nezaposlenih", navela je Bošnjak.

Ona je podsjetila da je osiguranje od nezaposlenosti obavezan vid socijalnog osiguranja.

"Aktuelna stopa za doprinos za osiguranje od nezaposlenosti koja pada na teret zaposlenog iznosi 0,5 odsto, a isto toliko i ako pada na teret poslodavca. Zbog toga smo smatrali da je pravedno i pravično da visina naknade zavisi od iznosa zarade koju je osoba primala prije prestanka radnog odnosa, a ne da bude fiksna i unificirana za sve", objasnila je Bošnjak.

Predlagači smatraju da bi osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade nezaposlenom trebalo vezati za prosjek osnovne neto zarade ostvarene u šestomjesečnom periodu prije prestanka radnog odnosa.

Osobe koje ispunjavaju uslov za sticanje te naknade bi za prvih šest mjeseci primale 50 odsto utvrđene osnovice, a za preostalo vrijeme korišćenja 30 odsto.

Ona je dodala da je neophodno propisati maksimalan i minimalan iznos te naknade, zbog čega su predložili da ona za prvih šest mjeseci korišćenja ne bude viša od 70 odsto, a za preostalo vrijeme viša od 30 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori.

"Predlažemo da minimalni iznos naknade ne bude niži od 50 odsto iznosa minimalne zarade u Crnoj Gori", ukazala je Bošnjak.

Ona smatra da su važećim, fiksnim načinom obračuna od 108 eura za sve, korisnici oštećeni ne samo tokom trajanja prava na novčanu naknadu, već i u budućnosti, jer će im zbog takvog nepravednog obračuna biti umanjen osnov za obračun penzije.

Predložene su i korekcije odredbi koje se odnose na vrijeme trajanja prava na novčanu naknadu nezaposlenima, s obzirom na to da se osobe u srednjim i zrelim godinama mnogo teže uključuju na tržište rada i dolaze do novog zaposlenja.

"Predložene izmjene treba donijeti po hitnom postupku i što prije uvesti načelo pravičnosti prilikom utvrđivanja visine novčane naknade, kako bi se smanjili štetni efekti po nezaposlene kojih će ovih dana, nažalost, biti mnogo više", zaključila je Bošnjak.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 10.05.2020.


Naslov: Redakcija