Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PAKET MJERA EKONOMSKOG OPORAVKA OD PANDEMIJE KORONA VIRUSA: Moguć rebalans budžeta

15.04.2020.


Prijedlog ekonomskih mjera koji je prije nekoliko dana predstavio premijer Duško Marković, predstavlja paket za stabilizaciju i zaštitu zaposlenih i privrede u jeku epidemije, kaže ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ističe da će se nakon toga ići sa setom mjera namijenjenih za razvoj kao i da će se kroz već započeti dijalog sa socijalnim partnerima, poslanicima i ekonomskim stručnjacima doći do najboljeg rješenja, kao i da će najvjerovatnije u maju doći do rebalansa budžeta.

"U ovom trenutku mi moramo izuzetno da vodimo računa o održivosti javnih finansija. Dakle, prva stvar o kojoj izuzetno moramo da vodimo računa je da mi nećemo imati prihode u budžet na način na koji smo to imali prethodnih mjeseci i prethodne godine. Dakle, mi moramo da računamo na manje prihode u budžetu, tu već se akumulira određeni minus", rekla je Sekulić.

Ističe da su to direktna davanja iz budžeta.

"Da se prostremo koliko smo široki, to jeste da zajedno sa poslodavcima podijelimo ono što je obaveze i odgovornost svakog od nas, a to je da zaštitimo ljude koji rade kod nas, a da u narednih mjesec dana izađemo sa još jednim paketom mjera, koji bi podrazumijevao nešto potpuno drugačije u odnosu na ovo, a to je pokretanje i razvoj i dalje investicije u privredu Crne Gore", dodala je Sekulić.

Navodi da prvi 100 miliona eura vrijedan Vladin paket ekonomskih mjera, donijet 19. marta, čine brze mjere pomoći privredi.

"Cilj je drugog paketa, koji je predložen, da privredu zaštitimo sada da bismo od maja ili juna krenuli u mjere pokretanja i razvoja", ukazala je Sekulić.

Sekulić ističe da ekonomija cijelog svijeta osjeća posljedice pandemije.

"Pad privredne aktivnosti je svuda. Privrednici nam kažu: nama je najvažnije da krenemo da radimo. Ovo su mjere čuvanja radnih mjesta i zaposlenih dok privreda ne krene da radi", ocijenila je Sekulić.

Sekulić ističe da oni koji su radili na crno ne mogu da očekuju podršku države.

"Ovu priliku ne može koristiti neko ko je zloupotrijebio poslovanje prema državi i da sad očekuje od države da mu ona u ovako kriznim trenucima pomaže", smatra Sekulić

Sekulić je ukazala da je predviđeno da EPCG i svi energetski subjekti oslobađaju zatvorene djelatnosti fiksne naknade za april, maj i jun, da socijalno ugrožene građane subvencioniraju koliko i Vlada i da ne isključuju pretplatnike koji ne izmire prethodni dug.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 12.04.2020.


Naslov: Redakcija