Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

AGENCIJA ZA NADZOR OSIGURANJA: Nije naloženo smanjenje provizija

14.02.2020.


Agencija za nadzor osiguranja nije naložila smanjenje provizija za prodaju osiguranja, saopštili su iz ove agencije nakon, kako tvrde netačnih informacija objavljenih u medijima.

"Agencija nije dala nalog društvima za osiguranje da smanje provizije za prodaju osiguranja. Društva za osiguranje u potpunosti samostalno upravljaju svojim troškovima, pri čemu su dužna da u svakom trenutku obezbijede redovno izvršavanje svih obaveza iz poslovanja i stabilnost u poslovanju", navode oni.

Kako ističu, tehnički centri kao pravna lica uopšte ne mogu ostvarivati proviziju po osnovu poslova prodaje osiguranja.

"Naime, tehnički centri predstavljaju samo fizičko mjesto prodaje osiguranja, na kojem osiguranje prodaju društva za osiguranje, odnosno društva za zastupanje u osiguranju. Shodno navedenom, proviziju mogu ostvariti samo zastupnici u osiguranju, pa stoga provizija koju društvo za osiguranje plaća za usluge prodaje osiguranja zastupniku ne može uticati na visinu cijene tehničkog pregleda. Iznos provizije koju društvo za osiguranje ugovara sa zastupnikom nije propisan zakonom, već je utvrđen tarifama svakog društva za osiguranje, koje su predmet poslovne politike tog društva", zaključuju u Agenciji.


IZVOR: Vebsajt CdM, 11.02.2020.


Naslov: Redakcija