Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PORESKA UPRAVA: U porastu naplata prihoda

14.02.2020.


Poreska uprava (PU) je u januaru ostvarila rekordnu naplatu prihoda u bruto iznosu od 68,08 miliona eura, što je sedam odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Naplata prihoda u januaru bila je 1,5 odsto veća u odnosu na plan.

"Rast naplate zabilježen je kod svih vrsta poreza, kako u odnosu na plan, tako i u odnosu na ostvarenje iz prošle godine", rekli su iz PU.

Iz PU su naveli da je naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) iznosila 31,48 miliona eura, što je šest odsto više nego prošle godine, a na nivou plana.

"Naplata poreza na dohodak fizičkih lica iznosio je 8,21 milion eura, 11 odsto više u odnosu na januar prošle godine i plan naplate", precizirali su iz PU.

Iz PU su saopštili da su ostvareni rezultati indikator efikasnosti mjera za povećanje stepena poštovanja poreskih propisa tokom perioda novogodišnjih praznika i trajanja zimske turističke sezone, posebnio u dijelu evidentiranja prometa preko poreskih registar kasa i prijavljivanja obaveza po osnovu zaposlenih.

"Treba naglasiti da će efekti povećane turističke ponude u ovom periodu biti vidljivi i u naplati prihoda tokom februara, imajući u vidu dospijeće obaveza po osnovu prometa ostvarenog u januaru", objasnili su iz PU.

Po osnovu doprinosa za obavezno osiguranje naplaćeno je 22,41 milion eura, poreza na dobit preduzeća 1,02 miliona, a koncesionih naknada i poreza na promet nepokretnosti po 1,92 miliona eura.

"Imajući u vidu činjenicu da najveći dio poreskih obveznika dobrovoljno prijavljuje i izmiruje poreske obaveze, očekuje se da će poreska disciplina nastaviti s uspostavljenim trendom rasta, što se odražava na naplatu budžetskih prihoda i na uspostavljanje privrednog balansa i ravnopravne tržišne utakmice", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 11.02.2020.


Naslov: Redakcija