Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI ILI UVJERENJA I PRAVNOM POLOŽAJU VJERSKIH ZAJEDNICA: Zakon će spriječiti devastaciju sakralnih objekata

14.02.2020.


"Savjestan odnos prema imovini jedan je od temeljnih principa u procesu zaštite kulturne baštine", ukazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović. Komentarišući značaj Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica ("Sl. list CG", br. 74/2019 - dalje: Zakon), ministar Bogdanović govorio je i o primjerima sakralnih objekata na kojima su usljed skrnavljenja od njihovih držalaca, uzrokovana velika oštećenja.

"Država je do danas nastojala da u najvećoj mjeri ulaže u zaštitu baštine koja je u njenom posjedu. Iz godine u godinu, ta su ulaganja sve veća i danas nema opštine u kojoj nijesmo sproveli brojne aktivnosti na tom planu. No, ima i drugačijih primjera i to baš kada su u pitanju sakralni objekti. Sadašnji držaoci ne samo da nijesu održavali crkve kao dragocjenost našeg nasljeđa, već su direktnim činjenjem pravili nedopustiva oštećenja. Neprihvatljivo je sa konzervatorskog, ali i sa kulturološkog aspekta, devastirati sakralne objekte probijanjem otvora na freskama sveca kako bi se obezbijedili fizički otvori za instalacije kao što je to rađeno u manastiru u Pljevljima. Nedopustivo je devastiranje i obijanje originalne štukature kako bi se napravio prostor za smještaj unutrašnjeg mobilijara", naglasio je ministar Bogdanović.

Kako je istakao, takvih primjera, kada je u pitanju sakralno nasljeđe, ima na pretek.

"Zakon obezbjeđuje sasvim drugačiji tretman ovih i sličnih objekata, shodno njihovoj vrijednosti i istorijskom značaju. Već je izvjesno da ćemo za sprovođenje tih mjera izdvojiti znatna budžetska sredstva - a to je i garant da će država adekvatno štititi sakralne objekte. Ne treba podsjećati kakav je odnos Mitropolije crnogorsko primorske bio prema grobnim mjestima naše dinastije Petrović-Njegoš u Cetinjskom manastiru, koji su bili izloženi potpuno neprimjerenom tretmanu i devastaciji. Ipak, sada možemo posvjedočiti kako je, nakon intervencije Vlade, upravo taj prostor postao kompleks koji nam služi na ponos", podsjetio je ministar Bogdanović i zaključio da je očuvanje baštine, između ostalog, proces koji počiva i na primjeni odredbi Zakona.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo kulture, 10.02.2020.


Naslov: Redakcija