Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Minimalna kazna za roditelje koji ne vakcinišu dijete iznosi 100, a maksimalna 2.000 eura

14.02.2020.


Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, 8.000 djece uzrasta od tri do pet godina nije primilo obaveznu MMR vakcinu. U protekle dvije godine Uprava za inspekcijske poslove podnijela je preko 177 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nijesu vakcinisali djecu prema kalendaru obavezne imunizacije, dok su sudovi izrekli 150 novčanih kazni vrijednosti 15.000 eura, a ostalih 27 su dobili opomenu.

Iz Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Podgorica ističu da roditelji svakog trećeg djeteta uzrasta od tri godine i dalje odbijaju da ih vakcinišu MMR vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, zbog toga što nemaju povjerenja u tu vrstu imunološkog lijeka, iako iz zdravstvenih institucija upozoravaju da to može dovesti do pojave opasnih malih boginja.

Iz Inspekcije navode da je od januara do septembra 2019. godine iz domova zdravlja dostavljeno 80 obavještenja Odsjeku za zdravstveno-sanitarnu inspekciju Uprave za inspekcijske poslove da roditelji nijesu omogućili djeci predškolskog uzrasta vakcinaciju protiv određenih zaraznih bolesti, uključujući i MMR vakcinu.

Postupajući po dostavljenim obavještenjima inspektori su podnijeli 73 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. list CG", br. 12/2018), protiv roditelja zbog odbijanja obavezne imunoprofilakse djece kod određenih zaraznih bolesti.

"Od navedenih zahtjeva u 71 slučaju radilo se o djeci koja nijesu vakcinisana MMR vakcinom i to u Herceg Novom 34, po devet u Kotoru i Ulcinju, osam u Baru, šest na Cetinju, tri u Bijelom Polju i dva u Podgorici. Po sedam obavještenja nije postupljeno i to po dva zbog nepotpune dokumentacije i po pet zbog nepoznate adrese roditelja (nalaze se u inostranstvu), a obavještenja su se odnosila i na MMR vakcinu", ukazali su ranije iz Uprave za inspekcijske poslove.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, preko 8.000 mališana uzrasta od tri do pet godina nije primilo MMR vakcinu.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, minimalna kazna za roditelje iznosi 100, a maksimalna 2.000 eura.

Direktorica NVO "Naše sunce" Milka Šćepanović ističe da veliki broj roditelja zahtjeva da vakcinacija ne bude obavezna i da djecu treba detaljno pregledati kako ne bi došlo do komplikacija.

"Prvo ću početi od toga da u 18 evropskih zemalja vakcinacija nije obavezna i po uzoru na njih imamo pravo da se borimo da tako bude i u našoj zemlji, uz dužno poštovanje onih koji ne dijele mišljenje sa roditeljima koji žele detaljne informacije o nekom lijeku vakcini. Svi bi trebalo da znaju da mališan ne smije da ima ni kijavicu, čak ni stomačne tegobe kako vakcina ne bi izazvala bolest. U Crnoj Gori, djeca prije vakcinacije ne prolaze temeljnu zdravstvenu provjeru. Isto tako, kao neko ko je zagovornik da roditelji moraju imati jasnu sliku pred očima, ne postoje jasni naučni dokazi da postoji bilo kakva veza između vakcinisanja i nekih teških stanja koja se dovode u vezu sa njima, ali isto tako nema ni dokaza da je vakcina potpuno bezbjedna, o bilo kojoj da se radi", kaže Šćepanovićeva.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 11.02.2020.


Naslov: Redakcija