Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZATVOR U MOJKOVCU BIĆE IZGRAĐEN DO 2022. GODINE

13.08.2019.


Informacija o projektu Izgradnje Zatvora za sjevernu regiju Crne Gore u Mojkovcu, razmatrana je na posljednjoj sjednici Vlade, a cilj tog projekta je poboljšanja uslova za izvršenje kazne zatvora i dugotrajnog zatvora u našoj zemlji. Gradnja zatvora predviđena je Strategijom za izvršenje krivičnih sankcija 2017-2021. Zatvor će imati prostora za 250 zatvorenika, a u njemu će biti zaposleno 110 čuvara.

Izgradnja bi trebalo da bude završena najkasnije 2022. godine, a ukupno će koštati 16,2 miliona eura. Osim zatvora uskoro se kreće i sa izgradnjom specijalne bolnice u okviru ZIKS-a u Spužu, koja bi trebalo da bude završena najkasnije do 2023. godine, a taj projekat vrijedan je tri miliona eura, prenose Dnevne novine.

Planirano je da zatvor ima tri segmenta zatvorsku direkciju ukupnog kapaciteta 150 zatvorenika (sa mogućnošću proširenja), uključujući i istražni zatvor, zatim zatvor za kratkoročne kazne i zatvor za dugoročne kazne. Predviđeni broj zatvorenika je oko 250.

Površina zemljišta minimum treba da bude 65.000 kvadrata, kako bi se smjestio zatvorski kompleks i vanjske namjene (parking mjesta i kontrolne tačke).

U planu je da na prostoru novog ZIKS-a budu izgrađeni objekti (paviljonskog tipa) sa oko 20.000 kvadrata za smještaj zatvorenika, upravne zgrade, zdravstvene ustanove, sportskih i otvorenih terena, prijemnice sa parkingom…

Zatvor mora imati i prostoriju namijenjenu za server salu, minimalne površine od 25 kvadrata u dijelu u kome zatvorenici nemaju pristup, kao i na poziciji od prizemlja do predzadnjeg sprata.

Kako se ističe, na nivou kompleksa potrebno je učešće zelenih površina od 40 odsto.

Prije godinu i četiri mjeseca Vlada je donijela Zaključak kojim je usvojila Užu listu ključnih prioritetnih infrastrukturnih projekata, na kojoj se, u okviru podsektora pravde, nalazi projekat Izgradnje zatvora za sjevernu regiju Crne Gore.

Kako se dalje navodi, Odlukom o zaduživanju Crne Gore za 2019. godinu, predviđeno je da se Država Crna Gora zadužuje kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), za potrebe Ministarstva pravde, za izgradnju kapitalnog objekta Zatvor u Mojkovcu, u iznosu do 15 miliona eura.

Nosilac projekta “Izgradnja zatvora za sjevernu regiju Crne Gore u Mojkovcu” je Ministarstvo pravde, što znači da je nadležan za upravljanje projektom i sprovođenje istog. Taj resor nadgleda implementaciju projekta upravlja sredstvima koja su predviđena za implementaciju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 12.08.2019.