Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O RADU: Sporazum o prestanku radnog odnosa ovjeravaće se kod notara

12.08.2019.


Novi Prijedlog zakona o radu donijeće najznačajniju novinu do sada. Poslodavac više neće moći zaposlenom davati na potpisivanje sporazumni raskid ugovora (blanko), na kojem bi kad on poželi mogao da upiše datum, već će to morati da se potpisuje i ovjerava pred nadležnim organom. Ovo za CdM tvrdi generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica.

Ovo je, kako ističe, glavna novina kojom žele da zaštite prava zaposlenih.

“Neki neodgovorni poslodavci su ranije istovremeno sa potpisivanjem ugovora o radu davali zaposlenom da potpiše i sporazumni raskid radnog odnosa, i onda poslije naknadno poslodavac unese datum. Međutim, na prijedlog sindikata od sada će, da bi došlo do sporazumnog raskida ugovora, poslodavac morati toga dana da pođe sa zaposlenim kod nadležnog organa, notara, da se ovjeri taj dokument. Ne može više da on upisuje datum, već to mora pred notarem”, jasan je Zarubica.

Još jedna novina je uvrštena kako bi se zaposleni zaštitili, a to je platna lista.

“Ona će imati snagu izvršne isprave. Ne mora se podnositi tužba da bi zaposlenom bila isplaćena zarada. To je novina koja je na prijedlog sindikata usvojena”, napominje Zarubica za CdM.

On naglašava da je i u sadašnjem zakonu postojala odredba prema kojoj se isplata zarada radnicima vrši isključivo preko računa, a zaključivanje ugovora o radu potpisuje prije stupanja na rad.

Prijedlog zakona čeka saglasnost Evropske komisije.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 09.08.2019.


Naslov: Redakcija